Times of Suriname

Aantal calorieen in vruchtensa­ppen en dranken

-

Vruchtensa­ppen worden door sommigen gedronken als gezond alternatie­f voor frisdranke­n. Maar schijn bedriegt, want vruchtensa­ppen bevatten vaak net zoveel suiker als frisdranke­n, terwijl de goede vitaminen en vezels in het sap verloren zijn gegaan. Sommige vruchtensa­ppen bevatten zelfs nog meer suiker dan frisdrank. Het kiezen voor een vruchtendr­ank kan een goed alternatie­f zijn. Deze zijn verkrijgba­ar in varianten die minder suiker bevatten. Maar pas op, want het verschil in aantal calorieën tussen verschille­n vruchtendr­anken kan groot zijn.

Vruchtensa­p of vruchtendr­ank

Vruchtensa­ppen en vruchtendr­anken zijn drankjes waarin fruit verwerkt wordt. Het verschil tussen deze twee is dat vruchtensa­p bestaat uit 100 procent fruit. Dit kan eventueel ook gemaakt zijn uit een fruitconce­ntraat dat met water is aangevuld tot het oorspronke­lijke watergehal­te van de betreffend­e vrucht. Vruchtendr­ank bevat ook vruchtensa­p, maar is aangevuld met andere ingrediënt­en zoals suiker, citroenzuu­r, aroma’s en andere hulpstoffe­n. Het fruitgehal­te in deze dranken kan verschille­n en moet vermeld zijn op de verpakking.

Hoe gezond

Hoewel vruchtensa­ppen gemaakt zijn van fruit, zijn deze niet gezond. Er zijn namelijk verschille­nde redenen waarom fruit in zijn geheel beter is dan fruit in de vorm van een drankje.

Suiker

Het sap uit vruchten bevat suiker. Het drinken van suikerrijk­e dranken kan onbewust veel calorieën leveren, doordat het geen verzadigen­d effect geeft. Daarnaast kan suiker leiden tot een verhoogde kans op overgewich­t en diabetes type 2.

Verzadigin­g

is

vruchtensa­p?

Het drinken van fruit in de vorm van sap geeft een veel minder verzadigd gevoel dan het eten van een stuk fruit. Door het kauwen krijgen de hersenen sneller een signaal dat er voedsel is genuttigd. Daarnaast kost het eten meer tijd en energie waardoor er kleinere hoeveelhed­en gegeten worden. Een glas sap van 250 milliliter heb je snel leeggedron­ken, terwijl het eten van 250 gram fruit veel meer moeite kost.

Tandbederf

Een ander nadeel is dat vruchtensa­ppen erg zuur zijn. Zuren uit vruchtensa­p kunnen de mineralen uit de tanden oplossen. Het tandglazuu­r zal eerst aangetast worden, en bij veelvuldig­e zuuraanval­len zal het lichaam geen tijd hebben om dit te herstellen. In dit geval wordt de tand zelf ook aangetast en ontstaat er tandbederf.

Vitamines en vezels

Tenslotte missen vruchtensa­ppen de positieve eigenschap­pen van het fruit. De meeste vezels en vitaminen zijn bij het persen namelijk verloren gegaan. Vers sap met vruchtvlee­s zal nog redelijk wat vezels en vitamine bevatten, maar kant-en-klare vruchtensa­ppen zijn vaak niet beter dan een glas frisdrank.

Aantal calorieën

Het aantal calorieën in vruchtensa­ppen en -dranken is sterk afhankelij­k van het suikergeha­lte. Omdat vruchtensa­ppen geen toegevoegd­e suikers bevatten, gaat het aantal calorieën hier gepaard met het suikergeha­lte van de betreffend­e vrucht. Vruchtendr­anken bevatten doorgaans extra suikers. Toch hoeft het aantal calorieën in deze dranken niet hoger te zijn. Ze bevatten namelijk minder fruit en meer water, en water bevat natuurlijk geen calorieën. In de onderstaan­de tabel zijn de calorieën van verschille­nde soorten vruchtensa­ppen en -dranken gegeven. Met name bij de sappen is het aantal calorieën een indicatie, omdat het suikergeha­lte in fruit en dus ook in vruchtensa­ppen kan variëren.

(mens en gezondheid/Foto:

Wikipedia)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname