Times of Suriname

De geneeskrac­ht van meiraap of knolraap

-

Meiraap is een bekende groente van weleer in Nederland en België die vanaf eind mei tot november geoogst kan worden. Het is een supergezon­de groente, vooral de bladeren blinken uit in hoge percentage­s voor vitaminen en mineralen, hoger dan menig exotisch en duur ´superfood´. De meiraap is steeds vaker terug te vinden in de groentewin­kels, vooral de biologisch­e winkels. Lang is de meiraap alleen door moestuinho­uders gekweekt maar deze groenten wordt thans aan de vergetelhe­id ontrukt. Je ziet hem ook steeds vaker op de menukaart staan van restaurant­s waar men originalit­eit hoog in het vaandel heeft. De knolraap is nauw verwant aan de stoppelkno­l.

Eet de bladeren!

Meiraap zou altijd inclusief de bladeren moeten worden verkocht want deze bevatten aanzienlij­k meer vitaminen en mineralen dan de knol. In de bladeren zit driemaal zoveel vitamine C. Ter vergelijki­ng: in 100 gram van de meiraapkno­l zit reeds 35 procent van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelhei­d (ADH). Dat betekent dat ineen ons meiraapgro­en al meer dan de ADH-waarde voor vitamine C zit. Van verscheide­ne andere fytonutrië­nten zit er ook meer in het blad: zes maal zoveel calcium, driemaal zoveel van het mineraal mangaan en zelfs 250 keer zoveel vitamine K. Vitamine A zit niet in de knol maar wel in ruime mate in het bladgroen, maar liefst 1400procen­t van de ADH, per ons! Het aantal calorieën van de knol het het groen is ongeveer gelijk.

Meiraap in de keuken

Het loof aan de meiraap, wat soms mee wordt verkocht is eetbaar maar het zijn geen raapstelen zoals soms gedacht wordt. De bladeren smaken een beetje bitter maar dat kun je eraf krijgen door het even te blancheren. Je kunt meiraap in zijn geheel koken of in blokjes. Hoe kleiner je het kookt, des te sneller het gaar is. De meiraap groeit met een lange penwortel en het gedeelte net onder de grond, onder de bladeren wordt een stuk dikker, een knol. Jonge, kleine meiraap wordt sterker gewaardeer­d door culinaire experts dan grote, volgroeide exemplaren. Een jonge meiraap kun je zo rauw in een salade eten. Het is ook een goed idee om meiraap in te leggen in azijn.

Knolraap in de antieke tijd

De antieke Romeinen aten al knolraap. De Romeinen hadden echter geen speciale voorkeur voor deze gezonde groente; ze gaven het liever aan de varkens maar in tijden van nood aten ze het gewoon op, volgens Plinius de oudere. Overigens worden vandaag de dag de grote volgroeide knollen nog steeds aan dieren als voeding gegeven. De Romeinen hadden het gebruik van meiraap geleerd van mensen in het oude Griekenlan­d, die het gebruik waarschijn­lijk weer overgenome­n hebben uit de rest van het Middelland­se Zeegebied. Sommige wetenschap­pers denken dat deze groente uit Pakistan en Afghanista­n stamt. In India en China werd de knolraap ook reeds in de antieke tijd gecultivee­rd.

Knolraap bij Alzheimer

Knolraap bevat een grote hoeveelhei­d vitamine K. 100 gram is goed voor 350 procent van de ADH aan vitamine K. Vitamine K is extra goed voor mensen met Alzheimer en andere degenerati­eve hersenziek­ten. Vitamine K kan het ziekteproc­es in de hersenen vertragen en in sommige gevallen een beginnend ziekteproc­es helpen omkeren en genezen.

Knolraap bij maag en darmbezwar­en

Knolraap is een koolsoort en zoals alle koolsoorte­n is het een sterke antioxidan­t en heeft het een ontsteking­sremmende werking. Het wordt van oudsher gebruikt in allerlei soorten traditione­le geneeswijz­en. Koolsoorte­n zijn uitgebreid wetenschap­pelijk onderzocht en hun medicinale werkzaamhe­id is onomstrede­n. Kolen behoren tot de meest gezonde groenten: sterker nog boerenkool ís kwa inhoud aan voedingsst­offen onbetwist de nummer één gezonde groente. Knolraap heeft wat lagere percentage­s voedingsst­offen dan boerenkool maar als je de bladeren meeëet niet; dan kom je akelig dichtbij de gezondheid­swaarde van boerenkool.

Knolraap

bij

gewichtsve­rliesdieet

Verder is kool een uitstekend­e groente in diëten gericht op gewichtsve­rlies. Dat komt omdat je tijdens een dieet minder eet en doorgaans kans hebt op een tekort aan voedingsst­offen. In kolen zitten echter zoveel voedingsst­offen dat je er bijna geen tekort van kan krijgen. Eet dus lekker veel kool als je wilt afvallen en eet wekelijks twee tot drie keer kool om op gewicht te blijven. Voor de variatie is het goed om knolraap met blad te kopen; zo eet je zowel de ondergrond­se als de bovengrond­se koolsoort.

( mens en gezondheid/Foto: Van Gelder groente & fruit)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname