Times of Suriname

De tien meest gezonde groenten

-

Waarom is groente supergezon­d? Er zijn verschille­nde soorten groenten. Onder sommige bevolkings­groepen is het niet stoer, hip of gebruikeli­jk om groenten te eten. Er zijn mensen die hun groente onder het minachtend mompelen: “Ik ben toch zeker geen konijn”, van hun bord afschuiven. Dit is een vorm van decadentie waar je alleen jezelf mee hebt. Je houdt het best een paar jaar zonder groente uit. Soms zul je je wat minder energiek voelen. Maar de meeste mensen krijgen na enkele tientallen jaren groenteloo­s leven ernstige en minder ernstige ziekten die het leven niet veraangena­men.

Eet gevarieerd

Groenten zijn altjd gezond zolang je elke dag varieert. Alles wat teveel is, is niet goed. Elke dag bloemkool is niet gezond alhoewel bloemkool op zich supergezon­d is. Elke dag een andere groente is een zeer verstandig­e keus die ervoor zorgt dat aandoening­en en ziektes op afstand blijven. In veel gevallen zijn rauwe groenten nog gezonder maar niet altijd lekkerder. Een rauwe ui mag dan heel gezond zijn en als je keelpijn hebt en in fase een halve rauwe ui opeet dan is de keelpijn weg, maar het wordt erg scherp. Rauwe ui is zo gezond dat het al helpt als hij naast je bed is, als je een verstopte neus hebt. De verstopte neus is de hele nacht weg. Laat staan als je hem zou opeten! De antibacter­iële en antivirale werking van ui zal dan snel korte metten maken met de griep.

Groenten als medicijn

Groenten betekenen dus niet alleen een voedzame maaltijd maar dienen ook als een medicijn. Hippokrate­s, de grondlegge­r van de Geneeskund­e zei: “Eten is het beste medicijn en het beste medicijn is eten.” Door gezond te eten wapen je je lichaam tegen virale en bacteriële indringers. Gezond voedsel is het beste preventiev­e middel tegen ongezonde invloeden van buitenaf. Zaken als salmonella­vergifitig­ing, griepepide­mieën en wonden door valpartije­n genezen door juiste voeding zo snel dat je er eigenlijk weinig last van hebt, mits je niet bloot staat aan vrije radicalen in de vorm van tabaksrook, luchtveron­treiniging, pesticiden, cosmetica en andere gifstoffen.

De voedingswa­arde van groente

Groenten bevatten zeer veel vezels. Hierdoor worden nutriënten effectieve­r en gelijkmati­ger door het lichaam opgenomen. Vezels zijn zoals bekend niet het enige goede in groenten. Vitaminen en mineralen kunnen belangrijk­e antioxidan­ten leveren. Antioxidan­ten vernietige­n vrije radicalen in ons lichaam. Daarnaast zijn er ook fytonutrië­nten die soms nog sterkere antioxidan­twerking hebben. Bovendien kunnen fytonutrië­nten de werking van elkaar en die van vitaminen en mineralen versterken. Er zijn enkele tientallen vitaminen en mineralen, maar er zijn vele duizenden fytonutrië­nten of fytochemic­aliën, zoals ze ook worden genoemd. Deze fytochemic­aliën zitten soms met tientallen in één groente. Daarom zijn verse groente altijd te prevaleren boven kunstmatig­e vitaminepi­llen waarvan de werking bovendien dubieus is. Vitaminepi­llen bevatten of synthetisc­he vitaminen of geabstrahe­erde natuurlijk­e vitaminen en zijn nooit gezonder dan verse groente of vers fruit.

Groenbladi­ge groente

Groenbladi­ge groente zijn zeer rijk aan voedingsst­offen, Voorbeelde­n zijn boerenkool, spinazie, snijbiet, peterselie, alle slasoorten en de bladeren van de mosterdpla­nt en koopraappl­ant. Groenbladi­ge groente bevatten vooral de nutriënten ijzer, kalium, calcium, magnesium, carotenoíd­en en vitamine B, E C en K. Kruisbloem­ige groenten Kruisbloem­ige groente zijn broccoli, bloemkool, spruitjes, groene kool en rode kool. Ze zijn het meest voedzaam als ze rauw worden gegeten, worden gestoomd, of geblanchee­rd. Ze zitten boordevol antikanker­wwerkingen en doen het lichaam jonger lijken. Er zit voornameli­jk vitamine C, vitamine K, B11, ijzer en kalium in; allemaal heel gezonde componente­n.

Wortel

Wortelen behoren tot de meest nutriëntri­jke groente. Je kunt de wortel uitstekend rauw eten. Het is altijd goed om bij een maaltijd op zijn minst een wortel te raspen als rauwkost of wat plakjes wortel te roerbakken als bijgerecht. In wortel zit vooral vitamine A, B, C en K en veel vezels. Ook bevat het magnesium, kalium en foliumzuur. Wortel behoort tot de standaard snackgroen­ten. (mens en gezondheid/Foto:

Gezonder Leven)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname