Times of Suriname

Ex-burgemeest­er New York doneert 1,5 miljard euro aan oude universite­it

-

VS - Michael Bloomberg, de voormalige burgemeest­er van New York, heeft meer dan 1,5 miljard euro gedoneerd aan Johns Hopkins University in de stad Baltimore, waar hij ooit zelf studeerde. Het geld is bedoeld voor studenten die zelf geen studie kunnen betalen. Volgens de universite­it is het de grootste schenking die ooit is gedaan, schrijft Bloomberg in een opiniestuk in de New York Times.

Het geld moet worden gebruikt om armere studenten te laten studeren. Leningen die studenten nu nog kunnen afsluiten, moeten straks worden vervangen door giften. Veel Amerikaans­e studenten hebben na hun afstuderen een grote studieschu­ld.

Ook moet de donatie ervoor zorgen dat de universite­it een diversere studentenp­opulatie gaat krijgen. “De VS is op zijn best wanneer we mensen belonen op basis van kwaliteit van hun werk en niet op de grootte van hun portemonne­e”, schrijft Bloomberg.

De timing voor de gift is niet helemaal toevallig gekozen. Bloomberg wordt vaak genoemd als presidents­kandidaat voor de verkiezing­en van 2020. Zelf gaat hij die toespeling­en ook niet uit de weg.

Bloomberg maakte vorige week bekend dat hij in 2020 mee wil doen aan de presidents­verkiezing­en namens de Democraten.

Michael Bloomberg was burgemeest­er van New York van 2002 tot 2013. Daarvoor was hij een succesvol zakenman in de financiële dienstverl­ening. Zo richtte hij onder meer persbureau Bloomberg op.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname