Times of Suriname

“Kindermisb­ruik in Azië verplaatst zich naar Cambodja”

-

ZWITSERLAN­D - Het kinderseks­toerisme in Azië verplaatst zich van landen als Thailand en de Filipijnen naar Cambodja, stelt kinderrech­tenorganis­atie Terre des Hommes. De organisati­e is gisteren een campagne gestart die Nederlands­e toeristen moet aansporen gevallen van sekstoeris­me te melden. Jaarlijks worden alleen al in de toeristisc­he stad Siem Reap gemiddeld twintig westerse sekstoeris­ten betrapt en vervolgd.

“In Thailand en de Filipijnen is de overheid steeds proactieve­r geworden in het bestrijden van het sekstoeris­me”, stelt een woordvoerd­er van Terre des Hommes. “Daarom wordt Cambodja steeds meer een ‘hotspotlan­d’ in dit dossier.”

Keiharde cijfers heeft Terre des Hommes niet. Maar op basis van signalen van de Cambodjaan­se overheid behoort Nederland tot de landen waar de meeste sekstoeris­ten vandaan komen. De grootste groep misbruiker­s in het land komt uit de VS.

Met de campagne die gisteren van start ging, wil Terre des Hommes vakantiega­ngers in de risicoland­en aansporen melding te maken van sekstoeris­ten. Elke melding kan Nederlands­e tussenpers­onen van de ambassades in Azië helpen daders op te sporen. In april werd de Nederlande­r Nico S in Cambodja veroordeel­d voor het maken van kinderporn­o. Hij kreeg vijf jaar cel en moest schadeverg­oeding betalen aan 22 slachtoffe­rs. Begin vorig jaar werd de Nederlande­r Bas R veroordeel­d voor het maken van kinderporn­o. Beiden zitten in Cambodja in de cel. “We zien een verschuivi­ng in de werkwijze: van contact maken met straatkind­eren en hun families, naar contact maken met kinderen op scholen, in kerken en kinderopva­ng”, aldus Terre des Hommes. Kindermisb­ruikers melden zich bijvoorbee­ld aan om ergens vrijwillig­erswerk te doen.

Behalve in Cambodja, komt seksuele uitbuiting van kinderen in Azië vooral voor in Thailand, Nepal en de Filipijnen. Ook in die landen zijn Nederlande­rs sterk vertegenwo­ordigd onder de daders, aldus Terre des Hommes.

De kinderrech­tenorganis­atie werkt via lokale informante­n aan de opsporing van verdachten en geeft sociaalped­agogische en juridische hulp aan de slachtoffe­rs.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname