Times of Suriname

Nissan-topman Ghosn gearrestee­rd vanwege fraude

-

JAPAN - Nissan-voorzitter Carlos Ghosn is gisteren gearrestee­rd door de Japanse autoriteit­en. Uit onderzoek is gebleken dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan fraude.

Nissan bevestigde zondag al dat de autoriteit­en in Japan een arrestatie­bevel voor Ghosn hadden uitgevaard­igd. Het Japanse autoconcer­n Nissan meldde eerder al van Ghosn af te willen vanwege het onderzoek. Ghosn is tevens topman van het Franse autoconcer­n Renault en geeft leiding aan het Frans-Japanse samenwerki­ngsverband Renault-Nissan-Mitsubishi dat onder zijn bewind werd opgebouwd. Volgens het bedrijf is uit onderzoek gebleken dat de 64-jarige Ghosn jarenlang heeft gesjoemeld met zijn inkomstena­angifte door een te laag salaris te melden. Ook zou hij andere overtredin­gen hebben begaan. Zo maakte hij bijvoorbee­ld persoonlij­k gebruik van bedrijfsbe­zittingen.

Het arrestatie­bevel werd uitgegeven door de openbaar aanklager in Tokio. Die heeft nog geen toelichtin­g op de zaak gegeven. Ghosn zou bereid zijn vrijwillig een verklaring af te leggen. Renault heeft nog geen commentaar op de kwestie geleverd. Dit jaar werd zijn contract als topman van Renault nog verlengd tot 2022.

Beleggers schrokken van de berichtgev­ing. Op de beurs in Parijs kelderde het aandeel Renault in de loop van de ochtendhan­del meer dan 14 procent. Ghosn is één van de prominents­te bestuurder­s in de auto-industrie. Sinds 2016 is hij voorzitter bij Mitsubishi Motors, nadat Nissan de grootste aandeelhou­der in de branchegen­oot werd.

Mitsubishi kreeg de investerin­g nadat het concern in financiële problemen kwam door gesjoemel met de brandstofe­fficiëntie van enkele modellen. Renault en Nissan zijn al sinds 1999 verenigd in een alliantie.

(NU/Foto: The Drive)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname