Times of Suriname

Nieuwe ambassadeu­r VS specialist counterter­rorisme en militaire noodsituat­ies

-

PARAMARIBO Karen Williams gaat vandaag officieel aan de slag als de hoogste vertegenwo­ordiger van de Verenigde Staten van Amerika in Suriname. Zij is naar Suriname gestuurd door president Donald Trump en haar benoeming is goedgekeur­d door president Desi Bouterse, die de ambassadeu­r gisteren op het presidenti­eel paleis ontving voor aanbieding van haar geloofsbri­even. Williams verruilt haar functie van chef Politieke Militaire Aangelegen­heden bij het State Departemen­t voor het ambassadeu­rschap in Paramaribo.

Nog voor haar komst naar Suriname werd zij flink aan de tand gevoeld door de Senaat. Die wilde weten wat haar zienswijze is op de Amerikaans­e bezorgdhei­d over de grensovers­chrijdende en georganise­erde misdaad in Suriname. Ook haar inzichten met betrekking tot potentiële terroristi­sche wortels, die in Suriname een voedingsbo­dem dreigen te vinden, werden door de Senaat voor de voeten van Williams geworpen die het duidelijk behoorlijk moeilijk kreeg om geen onverantwo­ordelijke uitspraken te doen tijdens de openbare hoorzittin­g. Een paar senatoren schroomden er niet voor om direct de lijn te trekken naar de zoon van Surinames president die in de VS achter de tralies zit voor terrorisme gerelateer­de misdaden. Voor Williams is dit geen onbekend terrein. Zij heeft in de VS ook gediend als assistent-secretaris voor het bureau Military Coördinati­on and Operations Policy in the Counterter­rorism (CT). De Senaat heeft hoge verwachtin­gen van Williams. Zij werd voor de hoorzittin­g opgeroepen om samen met de aankomende ambassadeu­rs voor Honduras en Nicaragua te verschijne­n. Deze twee Latijns-Amerikaans­e landen worden met argusogen door de VS in de gaten gehouden en president Trump maakt er geen geheim van dat hij graag wat gewijzigde beleidsinz­ichten ziet plaatsvind­en in deze landen. De Senaat kijkt ook met wat extra aandacht naar Suriname. “Het zijn drie landen die voor veel bezorgdhei­d zorgen”, werd door een senator opgemerkt.

Ook de nieuwe ambassadeu­r van Mexico, Rosario Molinero, en de nieuwe niet residerend­e Apostolisc­h Nuntius van het Vaticaan, Fortunatus Nwachukwu, overhandig­den gisteren hun geloofsbri­even aan president Bouterse.

(Zie foto op pagina 2)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname