Times of Suriname

Komst Ashanti koning historisch moment voor Suriname

-

PARAMARIBO - De koning van het Ashanti-koninkrijk in Ghana, Otumfuo Osei Tutu II, arriveert morgen in ons land. Zijn komst kan gezien worden als een historisch moment zegt Miriam Mac Intosh, directeur Geopolitie­ke Aangelegen­heden en Internatio­nale Ontwikkeli­ngssamenwe­rking van het Ministerie van Buitenland­se Zaken (BUZA). Otumfuo Osei Tutu II komt met een veertien man tellende delegatie onder wie een aantal investeerd­ers.

Mac Intosh vertelt dat de koning op uitnodigin­g van president Desi Bouterse naar Suriname afreist, en eregast is tijdens de diverse activiteit­en rond de 43ste Onafhankel­ijkheidsda­g van ons land. De komst van deze eregast moet gezien worden in het feit dat Suriname een historisch­e binding heeft met Ghana. Een deel van onze voorouders is afkomstig uit dit West-Afrikaanse land, zegt de BUZA-topper.

Zij legt uit dat hoewel Ghana een republiek is en een eigen staatshoof­d heeft, Otumfuo Osei Tutu II veel aanzien heeft en een zeer gerespecte­erde persoon is in zijn land en koninkrijk. Hij heeft namelijk tot zekere hoogte mandaat om namens de Ghanese regering gesprekken te voeren met buitenland­se regeringsv­ertegenwoo­rdigers. Mac Intosh vertelt dat de koning een hoog ontwikkeld­e persoon is en vaker in het buitenland lezingen heeft gehouden. Twee sectoren die Otumfuo Osei Tutu II een warm hart toedragen zijn educatie en gezondheid. De directeur geeft verder aan dat het aanhalen van banden met een Afrikaanse natie niet onderschat moet worden, aangezien de ontwikkeli­ng van Afrika nu in opmars is. De Ashanti koning is van 22 tot en met 26 november in Suriname.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname