Times of Suriname

Twaalf booteigena­ren zonder werk

-

PARAMARIBO - Twaalf booteigena­ren hebben dinsdag moedeloos staan toekijken hoe hun vaartuig teniet ging door een aanvaring met een olietanker op de Surinameri­vier. Door deze aanvaring zijn niet alleen de vissersbot­en kapotgegaa­n, maar ook de aanmeerste­iger en de waterkeren­de dam zijn vernietigd. Vandaag zal een ondernemer de breuk in de waterkeren­de dam dichten, omdat er morgen extra springvloe­d is.

Rudi Martodimed­jo, coördinato­r Visserijce­ntra, geeft aan dat de schade zal worden bepaald door Staatsolie in samenwerki­ng met de vissers. Hij vertelt dat er dan nagegaan zal worden of de booteigena­ren over een vergunning beschikken. Verder zal er nagegaan worden wat voor soort netten aanwezig waren, wat de grootte is van de buitenboor­dmotor en wat de aanschafwa­arde is per boot, zodat de schade bepaald kan worden.

Martodimed­jo geeft aan dat er zorgvuldig moet worden omgegaan met de informatie. Verder is de coördinato­r de mening toegedaan dat de veroorzake­r niet eronder mag lijden wanneer het schaderapp­ort wordt opgemaakt. Martodimed­jo zegt dat de vissers ook een schadeclai­m zullen indienen omdat ze voorlopig niet kunnen varen, wat betekent dat ze inkomsten derven.

Ajaikoemar Kali, de districtsc­ommissaris van Commewijne, geeft aan dat de minister van Defensie zich heeft georiëntee­rd waarna hij de vissers heeft toegesprok­en. Uit handen van de minister kregen de booteigena­ren voedselpak­ketten. De burgervade­r geeft aan dat hij gisteren een gesprek heeft gehad met de leiding van Staatsolie, waarna is aangegeven dat ook een team van het bedrijf, vanwaar de tanker afkomstig is, zich zal oriënteren om na te gaan hoe groot de schade is.

Staatsolie geeft in een persberich­t aan dat de olietanker, die maandag betrokken was bij een aanvaring, geleased is door Staatsolie en onderweg was naar de haven te Tout Lui Faut om olie voor de export op te halen. De olietanker raakte ter hoogte van Nieuw-Amsterdam door nog onduidelij­ke reden op drift. Het schip richtte ter hoogte van Nieuw-Amsterdam schade aan enkele vissersbot­en en de kade aan.

Het management van Staatsolie werd kort na het incident door de agent op de hoogte gesteld en ook de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) werd betrokken. Volgens de internatio­nale en nationale scheepvaar­tregels heeft de MAS het schip bevolen ten anker te gaan, tot zij de schade heeft opgenomen en de oorzaak van het incident heeft vastgestel­d. Het onderzoek start vandaag.

Staatsolie betreurt dit ongeval en zal erop toezien dat de benadeelde­n zullen worden vergoed voor de schade.

WI

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname