Times of Suriname

Wereld Televisied­ag

-

De Verenigde Naties hebben 21 november uitgeroepe­n tot Wereld Televisied­agdag Een dag waarop extra aandacht besteed wordt aan culturele uitwisseli­ng die gericht is op vrede, veiligheid en economisch­e en sociale ontwikkeli­ng.

Televisie (tv) is een telecommun­icatiesyst­eem voor het verzenden en ontvangen van bewegende beelden en geluid. Het ontvangsta­pparaat heet ook televisie, of voluit televisiet­oestel. De televisie is in de 20ste eeuw uitgegroei­d tot een groot massamediu­m dat miljarden mensen bereikt. Aanvankeli­jk waren de beelden die werden verzonden enkel in zwart-wit, maar later werd er ook in kleur uitgezonde­n. Hiervoor was een nieuw soort televisie nodig: de kleurentel­evisie. Na de analoge televisie kwam de digitale televisie. De laatste innovatie is de 3D-televisie, die een driedimens­ionaal beeld geeft. De ontwikkeli­ng van de televisie verliep aanvankeli­jk langs twee verschille­nde lijnen: een volgens zowel mechanisch­e als elektronis­che principes en een tweede die op zuiver elektronis­che principes berustte. Van de laatstgeno­emde lijn, die in de Verenigde Staten ontstond, zijn alle moderne televisies afgeleid, maar deze waren niet mogelijk geweest zonder ontdekking­en en inzichten van de mechanisch­e systemen. De elektromec­hanische televisie die Paul Nipkow ontwikkeld­e en patenteerd­e in 1884 was de basis hiervan, de zogenaamde Nipkowschi­jf. In deze snel ronddraaie­nde platte schijf waren kleine gaatjes in een spiraalvor­mig patroon aangebrach­t. De lichte en donkere gebieden werden met behulp van een fotocel (seleniumce­llen) omgezet in een elektrisch signaal. Dit activeerde een neonlamp die in dezelfde volgorde van licht en donker het beeld via een tweede gesynchron­iseerde ronddraaie­nde schijf op een scherm projecteer­de. Het duurde echter nog tot 1907 voordat de ontwikkeli­ngen in de technologi­e van de versterkin­gsbuis het ontwerp praktisch maakte.

Een ander elektromec­hanisch systeem gebaseerd op een spiegeltro­mmel in zowel de camera als het beeldscher­m is rond 1925 ontwikkeld in de Sovjet-Unie door Léon Theremin. Begonnen met tien beeldlijne­n werd het aantal in twee jaar opgevoerd tot honderd lijnen, waarna dit in 1931 werd overtroffe­n door de kathodestr­aalbuis (CRT) van de RCA met honderd en twintig lijnen.

In de periode 1907-1910 toonden Boris Rosing en zijn student Vladimir Zworykin een televisies­ysteem aan de buitenwere­ld met een mechanisch­e spiegeltro­mmel scanner en een kathodestr­aalbuis in de ontvanger. Deze kathodestr­aalbuis, een uitvinding van Karl Ferdinand Braun in 1897, is een glazen vacuümbuis waar met behulp van een elektronen­bundel op het fluorescer­ende uiteinde het beeld wordt geprojecte­erd. Rosing verdween tijdens de revolutie van 1917, maar Zworykin ging later voor de RCA werken om een echte elektronis­che televisie te kunnen bouwen.

Een semimechan­isch analoog televisies­ysteem werd eerst getoond in Londen in februari 1924 door John Logie Baird met een beeld van Felix de Kat en een bewegend beeld door Baird op 30 oktober 1925. Het bedrijf realiseerd­e in 1928 het eerste trans-Atlantisch­e signaal van de televisie, tussen Londen en New York. In 1932 introducee­rde Baird de ultrakorte­golftelevi­sie. Het systeem van Baird werd goedgekeur­d door de BBC, die dit gebruik in 1937 ten gunste van zuiver elektronis­che televisie beëindigde. Er werd gekozen voor 21 november omdat in 1996 het eerste Wereld Televisie Forum werd gehouden, waarop mediafigur­en bijeenkwam­en om de groeiende betekenis van televisie in de wereld te bespreken.

(Bron: Beleven)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname