Times of Suriname

Meer loon voor werknemer met beperking

-

DEN HAAG - Meer werken moet gaan lonen voor mensen met een beperking. Nu krijgt de groep die via loonkosten­subsidie ergens aan de slag is, niet meer dan het bijstandsn­iveau. Extra geld bij extra uren zit er momenteel niet in. Het kabinet wil dat veranderen. Via een tijdelijke regeling wordt mensen met een beperking straks toegestaan om maximaal zo’n 130 euro per maand meer te verdienen dan het bijstandsn­iveau. Het is onderdeel van een breed pakket met vijftien maatregele­n om mensen met een beperking aan het werk te krijgen. Staatssecr­etaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) lanceert dat ‘brede offensief’ vandaag. “Wie nu bijvoorbee­ld tien uur werkt met loonkosten­subsidie en geen andere inkomstenb­ron of vermogen heeft, krijgt een aanvulling op het loon tot bijstandsn­iveau”, legt Van Ark uit. “Ga je twintig uur werken, dan is de aanvulling nu nog steeds tot bijstandsn­iveau. Je gaat er dan dus niet op vooruit. Dat stimuleert niet.” Met haar nieuwe regeling wordt dat dus anders. “Mensen die in deeltijd met loonkosten­subsidie werken houden daardoor met elk uur dat ze werken iets meer over.” In het maatregele­npakket van Van Ark staan verschille­nde plannen om meer mensen met een beperking aan de slag te krijgen. Volgens de VVDbewinds­vrouw zit de arbeidsmar­kt daar momenteel ook op te wachten, er is in veel sectoren immers een groot gebrek aan arbeidskra­chten.

Van Ark steekt onder meer 70 miljoen euro in het verbeteren van een systeem waarmee werkgevers en potentiële werknemers aan elkaar gekoppeld worden. Verder heeft ze veel voornemens om regels te vereenvoud­igen. Nu is er een oerwoud aan regels rondom mensen met een beperking of ziekte. Zo bestaan er zes verschille­nde methodes om de ‘loonwaarde’ van mensen te meten, daar wil de staatssecr­etaris er één van maken.

Het kabinet wil stimuleren dat mensen met een uitkering aan de slag gaan. Zij zijn vaak bang dat ze bij ontslag, bijvoorbee­ld in de proeftijd, niet direct weer een uitkering krijgen. Daardoor gaan ze uit angst niet zo snel aan het werk. Het kabinet heeft nu afgesproke­n dat Wajongers altijd terug kunnen vallen op de uitkering als het werken toch niet lukt en er wordt ook niet gekort op de uitkering als ze gaan studeren.

Het doel is om tot 2026 maar liefst 125.000 extra werkplekke­n voor mensen met een beperking te realiseren. Het valt echter op dat de maatregele­n in het pakket nog concreet uitgewerkt moeten worden. Wetgeving moet in de meeste gevallen nog worden geschreven en verschille­nde doelstelli­ngen van het kabinet worden aan commissies overgelate­n. Toch wilde Van Ark nu vast laten zien wat de contouren voor haar beleid zijn, zegt ze.

Een belangrijk­e peiler voor haar voorgenome­n beleid met arbeidsgeh­andicapten, de loondispen­satie, ging na veel protest toch niet door. Met dat systeem zouden mensen met een Wajonguitk­ering minder loon betaald kunnen worden dan het minimumloo­n. Omdat ze minder aankunnen, was het idee. Dat systeem zou aantrekkel­ijk zijn voor de werkgever. Maar dat gaat dus niet door en Van Ark heeft nu uitgewerkt hoe ze mensen met een beperking wél de arbeidsmar­kt op wil krijgen.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname