Times of Suriname

Veertien arrestatie­s bij politieact­ie in Limburg, Gelderland en Noord-Brabant

-

LIMBURG - De politie heeft gisterocht­end veertien mensen aangehoude­n bij een grote drugsactie in Limburg. De actie richtte zich vooral op de Westelijke Mijnstreek in de buurt van SittardGel­een.

In totaal is de politie 29 panden in Limburg, Gelderland en Noord-Brabant binnengeva­llen. De politie nam 1.600 wietplante­n, 1.900 stekken, 14 auto’s en boten met een waarde van 120.000 euro, 25.000 euro cash, meerdere wapens, computers en telefoons in beslag.

Bij de actie waren tweehonder­d medewerker­s van het Openbaar Ministerie (OM), de politie, de Belastingd­ienst, het ministerie van Defensie en het Team Ondermijni­ng Limburg betrokken. Volgens een woordvoerd­er van politie en justitie richt het onderzoek zich niet op de loopjongen­s, maar op de kern van de organisati­e die zich met de wietteelt in de regio rond Sittard bezighoudt. Deze mensen veroorzake­n een ondermijni­ng van de samenlevin­g, aldus de politie. Burgemeest­er Sjraar Cox van Sittard sprak over onrust in veel wijken. “Een bepaalde groep mensen waant zich onaantastb­aar en veroorzaak­t veel onrust in de eigen woonomgevi­ng”, weet hij.

Hij sprak van een aantal onderling verbonden netwerken van criminelen, die deels in elkaar overlopen. “Zo’n web hebben we gisteren aangepakt”, aldus Cox.

Growshops en groothande­ls vormen volgens de politie ‘de spin in het web’ van de georganise­erde hennepteel­t. “Zij leveren de materialen die nodig zijn om kwekerijen op te zetten en vervullen daarmee een belangrijk­e facilitere­nde rol.”

De politie zegt constant toezicht te houden op de invloed van hennepteel­t in de ‘bovenwerel­d’. Op die manier wil de politie het de telers en verkopers onmogelijk maken. Die aanpak maakt niet alleen vervolging mogelijk, maar zorgt er ook voor dat panden gesloten worden, huurcontra­cten worden opgezegd en illegaal vermogen wordt afgepakt. “Zo maken wij wijken en buurten weer veiliger”, aldus de politie.

(NU)

 ??  ?? Een wietplant. (Foto: NU)
Een wietplant. (Foto: NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname