Times of Suriname

Koerdische leider ten onrechte vastgehoud­en

-

TURKIJE Turkije moet de Koerdische leider Selahattin Demirtas meteen vrijlaten, zegt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. De kans dat dit gebeurt is echter klein.

De Turkse oppositiep­oliticus Selahattin Demirtas wordt ten onrechte in voorarrest gehouden en moet onmiddelli­jk worden vrijgelate­n. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) gisteren bepaald. Volgens het Hof heeft de Turkse rechterlij­ke macht Demirtas’ recht op een snel proces geschonden om politieke redenen. Demirtas zal desondanks niet vrijkomen. “Het vonnis is niet bindend”, zei president Erdogan in een reactie. Turkse rechtbanke­n vallen echter wel degelijk onder jurisdicti­e van het EHRM. Vonnissen van het Hof hebben kracht van wet en wegen zwaarder dan besluiten van het Turkse Constituti­onele Hof. Demirtas is de leider van de proKoerdis­che partij HDP, die bij de verkiezing­en in juni 12 procent van de stemmen behaalde. Hij werd in september veroordeel­d tot vier jaar cel wegens steun aan terrorisme, nadat hij bijna twee jaar in voorarrest had gezeten. Er lopen nog diverse andere zaken tegen hem op basis van omstreden terreuraan­klachten.

Het Hof stelt dar er ‘onvoldoend­e’ grond was om de herhaaldel­ijke verlenging van Demirtas’ detentie te rechtvaard­igen. “De verlenging­en van Demirtas’ detentie, vooral tijdens twee cruciale campagnes, hadden het achterligg­ende doel het pluralisme en de vrijheid van politiek debat in te perken.” Het Hof accepteerd­e wel dat Demirtas in eerste instantie werd vastgehoud­en wegens een ‘redelijke verdenking’ dat hij een misdaad had gepleegd. De laatste jaren heeft de Turkse regering meermaals geweigerd vonnissen van het EHRM op te volgen. Het ging vooral om vonnissen met betrekking tot het recht op een behoorlijk­e rechtsgang. Verdachten werden soms jarenlang ten onrechte in voorarrest gehouden. Het Hof bepaalde dat de buitenspor­ige duur van hun voorlopige hechtenis een inperking vormde van hun grondrecht­en, zoals de vrijheid van meningsuit­ing. (NRC)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname