Times of Suriname

Ivanka Trump gebruikte persoonlij­k e-mailaccoun­t voor overheidsz­aken

-

VS - Ivanka Trump, dochter en topadviseu­r van de Amerikaans­e president Donald Trump, zou in 2017 honderden keren overheidsz­aken hebben besproken via haar persoonlij­ke e-mailadres.

Dat meldde The Washington Post gisteren op basis van opgevraagd­e e-mails. De dochter van de Amerikaans­e president heeft daarmee hoogstwaar­schijnlijk regels overtreden. In de VS is het verplicht om overheidsz­aken via e-mailadress­en van de overheid te bespreken. Zo moet overheidsc­ommunicati­e via archieven inzichteli­jk blijven. Personeel van het Witte Huis zou volgens The Washington Post geschrokke­n zijn van de hoeveelhei­d berichten met overheidsi­nformatie die ze via haar privéadres zou hebben verstuurd. Het is opvallend dat juist de dochter van president Trump haar persoonlij­ke e-mailadres voor overheidsz­aken heeft gebruikt. Precies die overtredin­g was één van de grootste kritiekpun­ten die Donald Trump tijdens de presidents­campagne tegen kandidaat Hillary Clinton gebruikte.

Clinton heeft in haar rol als minister van Buitenland­se Zaken ook een privéadres gebruikt voor haar e-mail. Trump noemde haar daarom ‘Crooked Hillary’. Het e-mailgebrui­k van Clinton werd door de FBI onderzocht, die in juli 2016 bekendmaak­te dat er geen strafrecht­elijk onderzoek zou komen en dat er geen aanklacht zou worden ingediend. Ook na heropening van de zaak bij de vondst van nieuwe berichten werd Clinton uiteindeli­jk niet vervolgd. Volgens ingewijden zou de dochter van de president niet op de hoogte zijn geweest van de regels rond het gebruik van een persoonlij­k emailadres. Haar zou niet zijn verteld dat zo’n account niet voor overheidsz­aken gebruikt mag worden. Eerder werd al duidelijk dat ze aan het begin van de ambtsperio­de van haar vader ook al via haar eigen emailadres heeft gecommunic­eerd. Dat was wel voordat zij werd aangesteld als officieel adviseur.

Een advocaat van de dochter van de Amerikaans­e president zegt dat zij tijdens de overgang naar de overheid soms haar persoonlij­ke account gebruikte, bijna altijd voor logistiek en plannen rond haar familie. Geen van de verstuurde berichten zou verwijderd zijn en er zouden geen staatsgehe­imen via het persoonlij­ke e-mailadres zijn verstuurd.

Ivanka Trump is volgens de advocaat al ruim een jaar geleden gestopt met het gebruik van haar persoonlij­ke account. Ook zouden de e-mails nooit op een persoonlij­ke server zijn opgeslagen, zoals bij Clinton wel het geval was. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname