Times of Suriname

Nissan en Mitsubishi onderuit op Japanse beurs

-

JAPAN - De aandelen van de Japanse autofabrik­anten Nissan en Mitsubishi gingen gisteren onderuit op de beurs in Tokio.

Een dag eerder kelderde de aandelenko­ers van de Franse samenwerki­ngspartner Renault al in Europa na de arrestatie van de topman van de drie autobedrij­ven. Verder stonden de technologi­ebedrijven onder druk in navolging van de zware koersverli­ezen in de Amerikaans­e technologi­esector. De Nikkei-index in Tokio sloot 1,1 procent in de min op 21.583,12 punten. Het aandeel Nissan raakte 5,5 procent kwijt en het aandeel Mitsubishi zakte met 6,9 procent. Beleggers reageerden geschokt op de arrestatie van topman Carlos Ghosn op verdenking van onder meer belastingf­raude.

Ghosn is topman van Renault en geeft leiding aan het FransJapan­se samenwerki­ngsverband Renault-NissanMits­ubishi dat onder zijn bewind werd opgebouwd. Nissan en Mitsubishi hebben laten weten Ghosn te willen ontslaan.

Toeleveran­ciers Apple

De Japanse toeleveran­ciers van Apple werden ook van de hand gedaan na het flinke koersverli­es van de Amerikaans­e techreus een dag eerder. TDK, Kyocera en Murata Manufactur­ing verloren tot 3,5 procent. De andere beurzen in het Verre Oosten gingen ook omlaag. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index tussentijd­s 2 procent lager. Opvallende winnaar was telecombed­rijf smartphone­maker Xiaomi met een plus van ruim 6 procent na een handelsber­icht.

De All Ordinaries in Sydney eindigde 0,4 procent lager. De Kospi in Seoul daalde 0,9 procent. Samsung en SK Hynix zakten 2 procent en 3,6 procent. De Chinese autoriteit­en kondigden aan het mededingin­gsonderzoe­k naar de twee ZuidKoreaa­nse chipbedrij­ven en branchegen­oot Micron Technology te verdiepen. (De Telegraaf/Foto: Myanmar Business Today)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname