Times of Suriname

Theatermak­ers verrast door hoeveelhei­d aandacht voor stunt met vervalste Picasso

-

De Belgische theatermak­ers die twee Nederlands­e journalist­en op een dwaalspoor zetten naar een gestolen tekening van Pablo Picasso, zeggen verbaasd te zijn over de hoeveelhei­d aandacht voor hun stunt. Ze hebben contact opgenomen met Frank Westerman, die samen met Mira Feticu was afgereisd naar Roemenië.

Westerman en Feticu waren afgelopen weekend groot nieuws door hun spectacula­ire vondst. Even leek het dat ze Tête d’Arlequin hadden gevonden onder een boom in het dorpje Greci.

Maar dat bleek dus niet het geval. Ze waren beetgenome­n door twee Belgische theatermak­ers. Die hadden een kopie van de gestolen pastelkrij­ttekening laten maken, de tekening verstopt in Roemenië en ten slotte Feticu getipt over de locatie van het werk. Zij reisde met Westerman af naar Roemenië voor niets. De theatermak­ers hadden daar eigenlijk geen rekening mee gehouden, schrijven ze in een verklaring op Facebook. “De uitkomst is intussen bekend. We waren verrast over de snelheid waarmee de vondst in de pers kwam, nog voor de echtheid van het werk werd geverifiee­rd.”

Ze hebben intussen contact gehad met Westerman. Binnenkort hopen ze met hem in gesprek te gaan. “Maar dan buiten de media. De actie is voor ons geen publicitei­tsstunt. We besluiten daarom de aandacht niet verder op te zoeken en geven dan ook geen verder commentaar.” Tête d’Arlequin werd in 2012 samen met zes andere werken uit de Kunsthal meegenomen. De daders waren Roemenen die de schilderij­en meenamen naar hun land. De doeken zijn nooit teruggevon­den, een deel zou zijn verbrand. Kunstdetec­tive Arthur Brand vertelde drie maanden geleden dat er sterke aanwijzing­en waren dat het bewuste werk bij een BN’er aan de muur hangt. Hij wilde niet zeggen om welke BN’er het gaat, maar volgens de detective gaat het om een getrouwde man die iedereen kent.

(RTL Nieuws)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname