Times of Suriname

Vermoedeli­jk verboden vuurwerk in lading containers

-

PARAMARIBO - Het Korps Brandweer Suriname (KBS) is tijdens controle op onlangs geïmportee­rd vuurwerk gestuit op een aantal dozen verboden vuurwerk. Otmar Ho-ASjoe, hoofd afdeling Preventie van het KBS, zegt dat het zeer waarschijn­lijk gaat om knalvuurwe­rk, zoals Binladen.

Hij geeft aan dat bij de import van vuurwerk de brandweer altijd nagaat wat er binnen is gehaald. Onder andere test de brandweer met een geluidsmet­er of het vuurwerk de toegestane decibel niet overschrij­dt. Een van de voorwaarde­n voor de import van vuurwerk is dat het geluid niet hoger mag zijn dan 55 decibel. Indien blijkt dat een importeur verboden vuurwerk heeft geïmportee­rd, wordt er een proces-verbaal tegen hem opgemaakt en opgestuurd naar de procureur-generaal. Ho-A-Sjoe kan niet exact aangeven om hoeveel dozen het gaat. Wel weet hij dat bij controle door de brandweer het betreffend­e vuurwerk heel zwaar aanvoelde en er dik uitzag.

Het hoofd van de afdeling Preventie zegt dat er dit jaar elf importeurs zijn. Elke importeur krijgt een vergunning waarop is aangegeven welke soorten vuurwerk verboden zijn. Het vuurwerk wordt uit Trinidad and Tobago en China geïmportee­rd. Nadat het vuurwerk geïmportee­rd is, krijgt de brandweer een verklaring van de douane en het vuurwerk wordt dan onder begeleidin­g vervoerd naar de opslagruim­te. Bij de opslagplaa­ts wordt het vuurwerk geïnspecte­erd. De importperi­ode duurt tot en met 31 december; als er na die periode containers binnenkome­n, moeten de importeurs ontheffing aanvragen bij het districtsc­ommissaria­at. Zo een container wordt in beslag genomen, zegt HoA-Sjoe. Vorig jaar kwam een container laat binnen. Zo een container met vuurwerk wordt dan in beslag genomen en het vuurwerk mag dan het daaropvolg­ende jaar verkocht worden. Hij zegt verder dat er in het weekend weer containers met vuurwerk verwacht worden van twee importeurs, maar hij kon niet zeggen om hoeveel het gaat, omdat er vaak genoeg wordt aangegeven dat er twee containers komen, maar dan komt er maar één. Enkele soorten vuurwerk die niet afgeschote­n mogen worden, zijn: Crazy Bang (large en medium) Bombetterr­or vanaf 2.5, Roman candle vanaf 2.5, Fish killer, Strikers vanaf nummer 3, Maripa, Crazy Robot grootforma­at en Binladin grootforma­at. De afdeling Voorlichti­ng van het KBS start binnenkort met voorlichti­ngscampagn­es. Intussen heeft het districtsc­ommissaria­at van Paramaribo-Noordoost de brandweer gevraagd om de winkels, die vuurwerk willen verkopen, te inspectere­n. Hiermee start de brandweer morgen.

MTP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname