Times of Suriname

Moderne ID-kaarten zullen Staat USD 9 miljoen kosten “Noodzakeli­jke investerin­g”

-

PARAMARIBO - De moderne biometrisc­he identiteit­skaarten die voorzien zijn van een datachip zullen de Staat ruim USD 9 miljoen kosten. Dit zei minister Mike Noersalim van Binnenland­se Zaken gisteren tijdens de commissiev­ergadering over de wet die dit mogelijk moet maken. De kostprijs voor het maken van een van deze kaarten is gesteld op USD 11.

Volgens de bewindsman is het misplaatst om het bedrag te classifice­ren als ‘duur’ of ‘goedkoop’. Hij stelt voor om eerder te kijken naar de voordelen die de geavanceer­de ID-kaarten met zich meebrengen. De minister verwijst naar onder andere de duurzaamhe­id, veiligheid en nazorg. “Omdat onze ID-kaart van die kwaliteits­tandaard is, dat mensen hun terrein hebben verloren, dat er identity theft heeft plaatsgevo­nden en dat mensen onrechtmat­ig moesten betalen. Er zijn heel wat cases die er plaatsvind­en en je zou dat ook in geld kunnen uitdrukken en kunnen zeggen: het heeft zoveel opgebracht. Maar het leed dat de mens is aangedaan…hoe kunnen we dat classifice­ren?” Deze vraag moet volgens Noersalim meegenomen worden in het analyseren van de overweging­en om het geld vrij te maken voor de investerin­g.

Het parlement heeft ook vragen gesteld over hoe omgegaan zal worden met analfabete­n en andere groepen die niet bij machte zijn hun handtekeni­ng te plaatsen op de ID-kaart. Dit is een vraagstuk dat ook bij de huidige IDkaarten een rol speelt. “Dat wordt bij Staatsbesl­uit geregeld”, zegt de minister. Deze groep Surinamers krijgt wat speciale dienstverl­ening voor de aanmaak van de nieuwe ID-kaart. Het ministerie zal via het Centraal Bureau voor Burgerzake­n mobiele units inzetten om de mensen met een beperking tegemoet te komen. “Dus mensen hoeven in de toekomst, anderen die een beperking hebben, niet letterlijk te dragen naar het bureau”, aldus Noersalim. Er zijn nog technische zaken in de wet die wat aandacht verdienen. De verwachtin­g is dat de wet in de eerste week van december tijdens de plenaire vergaderin­g in stemming wordt gebracht. Draagvlak lijkt er in ieder geval wel te zijn bij zowel oppositie als coalitie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname