Times of Suriname

Guyana reageert hysterisch op muskietenk­aars

-

GUYANA - De Guyanese toezichtho­uder voor insecticid­en en giftige chemicalië­n (PTCCB) weigert de import van muskietenk­aars van het merk Zenden, omdat hierin vermoedeli­jk een kankerverw­ekkende stof zit. Dit merk wordt ook in winkels in Suriname verkocht.

De PTCCB weigerde de registrati­e van ‘Zenden Mosquito Coil’, waardoor dit product niet in Guyana mag worden geïmportee­rd, gedistribu­eerd, verkocht of gebruikt, schrijft de Guyana Chronicle. De PTCCB doet nog onderzoek naar de vermoedeli­jke kankerverw­ekkende stof dat in het product zit.

Carmen Van Dijk, waarnemend hoofd van de afdeling Bestrijdin­gsmiddelen van Landbouw Veeteelt en Visserij, geeft aan dat het ministerie bezig is met Guyana om na te gaan welke stoffen kankerverw­ekkend zijn en wat voor soort kanker wordt veroorzaak­t. Verder zegt ze dat het rapport is gevraagd aan PTCCB die heeft aangegeven dat Zenden kankerverw­ekend is. “Zenden is wel in ons land geregistre­erd en indien men het kan aantonen dat het kankerverw­ekkend is, er gekeken zal worden welke maatregele­n we zullen treffen. Maar nu kunnen we nog niet zeggen wat er zal gebeuren, omdat we het rapport willen zien en lezen alvorens we kunnen overgaan tot het beoordelen”, aldus Van Dijk. Pas als men alle informatie binnen heeft, zal men nagaan of het nodig is om dit product uit de schappen te halen in Suriname.

“Zenden Mosquito Coil staat in de hoogste klasse van carcinogen­en, die bekendstaa­n als ‘kankerverw­ekkend bij mensen’. Het product kan ook kiemcelmut­atie bij de mens veroorzake­n. Het is ook geclassifi­ceerd als een zeer gevaarlijk­e pesticide en vormt een aanzienlij­k risico voor de menselijke gezondheid en het milieu. Het gezondheid­srisico voor mensen die blootgeste­ld worden aan Zenden Mosquito Coil is hoog”, waarschuwt de toezichtho­uder. De chemicalië­nwaakhond noemt Fish, Protox, Baygon, Raid, Vape en BOP als geregistre­erde merken die in Guyana wel verkocht en gebruikt mogen worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname