Times of Suriname

Documentai­re ‘Leliëndaal 100’ vertoond

-

PARAMARIBO – De Gehoorzaal van het Nationaal Archief Suriname (NAS) fungeerde als locatie voor het vertonen van de documentai­re ‘Leliëndaal 100’. Dit in verband met het 100-jarig bestaan van het gelijknami­ge kinderhuis. Dit tehuis is een basis (geweest) voor vele kansarme kinderen. De vertoning van deze documentai­re heeft fondsen verworven voor exploitati­e en onderhoud van het in Commewijne gevestigd kindertehu­is als doel. De première van de documentai­re in Suriname heeft in het tehuis plaatsgevo­nden. Eerder is de documentai­re in Zeist, Nederland vertoond.

In ‘Leliëndaal 100’ kon het publiek kennismake­n met het reilen en zeilen binnen dit tehuis en hoe het door de 100 jaren heen is veranderd. In het kinderhuis wordt hen geleerd om mee te helpen in het huishouden en in de groentetui­n. Daarnaast is er veel ruimte voor sport en spel. Zo was bijvoorbee­ld Djoeminadi Toemin, oud-pastoraal werker (1991-2008), op negenjarig­e leeftijd zijn beide ouders kwijt en werd daar met zijn broertjes en zusjes ondergebra­cht. Deze en andere mooie en minder mooie ervaringen van het leven in het kindertehu­is werden vastgelegd door middel van deze documentai­re.

Het tehuis kwam tot stand onder zendeling HM Bielke. Hij kreeg als eerste van de Hernhutter­zending de opdracht om zendingswe­rk te verrichten onder de javaanse contractar­beiders in Suriname. Bielke kwam in contact met de javanen, die onder de moeilijke economisch­e omstandigh­eden van toen in armoede leefden. Door de Agent Generaal der Immigratie werd op Bielke een beroep gedaan om wezen en verwaarloo­sde kinderen op te vangen. De behoefte aan opvang groeide toen de Spaanse griep (19181919) veel slachtoffe­rs eiste. Tegenwoord­ig komt het overgrote deel van de pupillen uit het binnenland van Suriname. Rita Tjien Fooh, directeur van het NAS, was maandagavo­nd zeer ingenomen met deze vertoning, omdat het om een stukje Surinaamse geschieden­is en erfgoed gaat. Het NAS valt onder het Ministerie van Binnenland­se Zaken en levert op verschille­nde manieren een bijdrage aan archiefbeh­oud en beheer in de samenlevin­g. Dit gebeurt door onder andere bewaring van archiefmat­eriaal en het facilitere­n van organisati­es. Tjien Fooh adviseerde de documentai­remakers Docu 125 om deze documentai­re op de verschille­nde scholen te laten vertonen, vooral voor kinderen die ietwat minder van lezen houden. Dit meldt het Ministerie van Binnenland­se Zaken in een persberich­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname