Times of Suriname

May dreigt: “Mijn brexit of geen brexit”

-

ENGELAND - De Britse premier Theresa May heeft gisteren in het parlement gedreigd dat er helemaal geen brexit meer komt als de parlementa­riërs haar brexitdeal niet steunen. May raakte in een twistgespr­ek met afgevaardi­gden.

De afspraken die de regering van May in Brussel over de brexit tot dusver heeft gemaakt, lijken totaal niet op een meerderhei­d in het lagerhuis te kunnen rekenen. Ze zouden zondagmorg­en op een speciale EU-top moeten worden onderteken­d samen met ‘de scheidings­akte’ tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. May gaat woensdagmi­ddag naar Europees Commissiev­oorzitter Juncker in de hoop geschilpun­ten uit de weg te ruimen en bezwaren van Britse parlementa­riërs over de huidige tekst van het principeak­koord weg te nemen.

Of dat nog mogelijk is moet de komende dagen blijken. Juncker heeft een reis naar Spanje afgezegd om zich helemaal op de brexit te kunnen storten. Nog steeds zijn er grote geschillen over hoe de toekomstig­e handelsrel­atie zou moeten zijn. Ook wordt gesuggeree­rd dat de overgangsp­eriode voor het Britse afscheid van de EU tot eind 2022 moet worden verlengd. Daarnaast is het volgens Britse media de vraag of de Britse wateren toegankeli­jk blijven voor Europese vissers en wat de positie van onder meer Gibraltar en Noord-Ierland na de brexit zal zijn.

May moet volgens Britse media op de valreep meer gedaan krijgen bij de EU. De onvrede over haar brexitbele­id is al lang groot binnen haar eigen Conservati­eve partij, maar haar hoop dat er in andere partijen medestande­rs te vinden zouden zijn, lijkt te vervliegen.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname