Times of Suriname

Ruim 80.000 kinderen Jemen gestorven aan hongerdood

-

JEMEN - Vele tienduizen­den jonge kinderen zijn de afgelopen jaren in Jemen overleden aan de gevolgen van ernstige ondervoedi­ng, concludeer­t kinderrech­tenorganis­atie Save the Children. De organisati­e moet zelf grote moeite doen om hulpgoeder­en op de juiste plek te krijgen in het door conflict verscheurd­e land.

Jemen is al jaren in de greep van een bloedige burgeroorl­og. Een internatio­nale coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië en lokale bondgenote­n vecht tegen Houthi-rebellen. Die hebben het noordweste­n van het land grotendeel­s onder de voet gelopen en hebben onder meer de macht in de hoofdstad Sanaa. De Saoedi’s denken dat de Houthi’s steun krijgen van Iran.

Het conflict heeft het toch al straatarme land verder in crisis gestort. Volgens de Verenigde Naties dreigt hongersnoo­d voor veertien miljoen mensen. “Uit een evaluatie van de sterftecij­fers voor onbehandel­de gevallen van ernstige acute ondervoedi­ng bij kinderen jonger dan vijf jaar, blijkt dat tussen april 2015 en oktober 2018 ongeveer 84.701 kinderen zijn overleden”, meldt Save the Children.

“Kinderen die sterven van de honger lijden enorm”, zegt directeur Jemen Tamer Kirolos van Save the Children in een verklaring. “Hun vitale orgaanfunc­ties worden steeds langzamer en stoppen er uiteindeli­jk mee. Hun immuunsyst­eem is zo verzwakt dat ze erg vatbaar zijn voor infecties.”

De strijd woedt in onder meer de belangrijk­e havenstad Hodeidah, waar de coalitie probeert de Houthi’s te verdrijven. “Door de voortduren­de gevechten, blokkades en bureaucrat­ie komen hulpgoeder­en van Save the Children voor het noorden van het land noodgedwon­gen via de zuidelijke havenstad Aden het land binnen”, zegt de hulporgani­satie. “Daardoor duurt het tot drie weken langer om hulp op de juiste plek te krijgen.”

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname