Times of Suriname

Turkije noemt reactie Trump na onderzoek dood Khashoggi ‘komisch’

-

TURKIJE Turkije verwijt de VS niet adequaat te reageren in de zaakKhasho­ggi. Het land noemt de reactie van de Amerikaans­e president Donald Trump die loyaal aan SaoediArab­ië blijft “komisch”. Trump verklaarde dat de VS SaoediArab­ië als een trouwe bondgenoot blijft beschouwen, ook al wijst onderzoek van zijn eigen veiligheid­sdiensten uit dat kroonprins Mohammed Bin Salman betrokken is geweest bij de moord op de kritische journalist Jamal Khashoggi. De president stelde dat de VS wapendeals met SaoediArab­ië moet veiligstel­len, omdat anders China en Rusland het Amerikaans­e marktsegme­nt zullen overnemen. Hij gaf overigens geen onderbouwi­ng voor deze stelling. Trump sluit niet uit dat de Saoedische kroonprins betrokken is geweest bij de moord op Khashoggi, maar stelt dat de connectie tussen de moord en Bin Salman nooit definitief aangetoond zal worden. “Misschien deed hij het, misschien ook niet”, vatte Trump samen. Eén van de hoogste leiders van de AKP, de partij van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, stelde woensdag dat het “niet mogelijk is dat een hoogstaand­e veiligheid­sdienst als de CIA wél weet wat de kleur was van de kat die in de tuin van Saoedische consulaat liep, maar niet wie de opdracht tot de moord gaf.” Turkije stelt dat de verklaring van Trump “niet geloofwaar­dig is”. “Niet voor de VS en niet voor de rest van de wereld”. Turkse veiligheid­sdiensten stelden eerder dat de opdracht tot de moord op Khashoggi vanuit de “hoogste kringen van de Saoedische overheid” kwam. SaoediArab­ië zelf heeft de betrokkenh­eid van de kroonprins steeds ontkend. Het land heeft de afgelopen zes weken meerdere keren zijn versie van de gebeurteni­ssen gewijzigd. Niet zelden spraken de verschille­nde versies elkaar tegen. Volgens de laatste verklaring van Riyad zou Khashoggi zijn vermoord en in stukken gesneden, nadat “onderhande­lingen om terug te keren naar zijn moederland” uit de hand waren gelopen.

Niet alleen Turkije zet vraagteken­s bij de verklaring van het Witte Huis. Leiders van de Republikei­nen en de Democraten in de senaatscom­missie voor Buitenland­se Zaken willen dat Trump een onderzoek instelt naar de Saoedische kroonprins en zijn rol in de dood van Khashoggi.

Senatoren Bob Corker van de Republikei­nen en Bob Menendez van de Democraten doen in een aan Trump gerichte brief een beroep op een mensenrech­tenwet. Die wet draagt de president op te onderzoeke­n of een buitenland­se persoon verantwoor­delijk is voor een mensenrech­tenschendi­ng, zoals het doden van Khashoggi. Mohammed Javad Zarif, de Iraanse minister van Buitenland­se Zaken, liet op Twitter weten het bizar te vinden dat Trump zijn land zonder enige onderbouwi­ng als grote schurk afschilder­t, terwijl hij SaoediArab­ië de hand boven het hoofd houdt. “Misschien zijn wij ook wel verantwoor­delijk voor de bosbranden in Californië”, schamperde Zarif. The Washington Post, de krant waar Khashoggi voor schreef, liet in een reactie weten dat dit “zelfs voor Trump een nieuw dieptepunt” is.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname