Times of Suriname

OESO verwacht zwakkere groei wereldecon­omie

-

PARIJS - De wereldecon­omie zal volgend jaar minder sterk groeien dan eerder gedacht, mede onder druk van de toenemende handelsspa­nningen. Dat schrijft de Organisati­e voor Economisch­e Ontwikkeli­ng en Samenwerki­ng (OESO) in een rapport.

Volgens de OESO zal de groei van de mondiale economie in 2019 uitkomen op 3,5 procent, van een eerder voorspelde 3,7 procent. Voor 2020 wordt ook een groei van 3,5 procent voorzien. De OESO stelt dat de handel en investerin­gen afzwakken door de importheff­ingen die wereldwijd zijn ingesteld. Verder hebben opkomende markten te maken met een uitstroom van kapitaal door de stijgende Amerikaans­e rente, waardoor de munteenhed­en van die opkomende landen verzwakken. Het gaat bijvoorbee­ld om Brazilië, Rusland, Turkije en Zuid-Afrika.

Wat betreft de grote economieën liet de OESO zijn verwachtin­gen voor de groei van de Verenigde Staten onverander­d. Voor China wordt een tragere groei voorspeld. De economie van de eurozone groeit volgend jaar naar verwachtin­g met 1,8 procent en met 1,6 procent in 2020, aldus de denktank.

Handelsoor­log

De OESO waarschuwt wel dat als de handelsoor­log tussen de VS en China verder escaleert met nog meer importheff­ingen, dit serieuze negatieve gevolgen kan hebben voor de wereldecon­omie. De organisati­e roept beleidsmak­ers dan ook op het vertrouwen te herstellen in de regels rond internatio­nale handel en samen te werken. Volgens de OESO zijn de risico’s op het moment groot genoeg om aan de alarmbel te trekken en moet worden voorbereid op eventuele turbulenti­e in de toekomst.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname