Times of Suriname

IKEA schrapt 120 banen in Nederland

-

STOCKHOLM - IKEA schrapt komende twee jaar 120 banen op het servicekan­toor in Amsterdam. Daar komen tegelijk ook weer vijftig nieuwe arbeidspla­atsen bij, heeft de Zweedse meubelgiga­nt laten weten.

IKEA wil zo inspelen op de toenemende verkoop van bijvoorbee­ld banken en andere meubelen via de webwinkel. In Nederland zijn daarom meer mensen nodig met kennis over e-commerce en juist minder mensen die gespeciali­seerd zijn in bijvoorbee­ld het openen van nieuwe winkels. “Dat laatste gaan we de komende tijd even niet doen”, aldus een woordvoers­ter die tevens aangeeft dat er niet gesneden wordt in het winkelpers­oneel.

De reorganisa­tie maakt deel uit van een wereldwijd­e ingreep waarbij circa 7500 banen verloren gaan, vooral op het gebied van ondersteun­ende functies. Ook in België staan honderd tot honderd en twintig banen op de helling. IKEA denkt in de komende tijd daarnaast zo’n 11.500 nieuwe krachten te kunnen aannemen.

“We moeten de manier waarop we zijn georganise­erd simpeler maken”, zegt topman Jesper Brodin. “De afgelopen jaren hebben we op veel verschille­nde manieren geïnvestee­rd. Nu merken we dat we in verschille­nde delen van onze organisati­e een beetje dubbel werk doen.” Het bedrijf heeft in Nederland twaalf woonwarenh­uizen en een servicekan­toor. Er werken ongeveer zesduizend mensen. Wereldwijd telt IKEA rond de 370 filialen en circa 160.000 medewerker­s. Vooral in Azië komen er de laatste tijd nieuwe winkels bij. Sinds kort is het concern ook in India actief. In de Filipijnen opent in 2020 ’s werelds grootste IKEA de deuren. Daar zullen dan zo’n 500 mensen aan de slag gaan.

(De Telegraaf/Foto: Fortune)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname