Times of Suriname

EU vervolgbaa­r voor schending mensenrech­ten Griekse bevolking

-

De menselijke schade die de sociale inlevering­sprogramma’s van de EU de voorbije tien jaar hebben veroorzaak­t geeft de Griekse bevolking het recht hen voor de rechtbank te dagen, volgens Olivier De Schutter, voormalig VN-Rapporteur over het Recht op Voedsel.

Volgens Olivier De Schutter, voormalig VN-Rapporteur voor het Recht op Voedsel, kunnen Grieken de EUinstelli­ngen voor de rechtbank dagen voor het schenden van hun mensenrech­ten in de voorbije tien jaar, sinds het begin van de inlevering­sprogramma’s van de EU-trojka. “Artikel 340 van het Verdrag betreffend­e de werking van de Europese Unie stelt duidelijk dat de schade die is ontstaan door de schuld van de EU-instelling­en schade is die moet gecompense­erd worden. een aantal mensen is dit aan het overwegen en men heeft me gevraagd advies te geven over die mogelijkhe­id”, aldus De Schutter.

De organisati­es Transnatio­nal Institute, FIAN Internatio­nal en Agroecopol­is stellen in hun rapport ‘Democracy Not For Sale: The Struggle for Food Sovereignt­y in the Age of Austerity in Greece’ dat het door de EU opgelegde besparings­beleid, zware schade heeft toegebrach­t aan de platteland­seconomie van Griekenlan­d. 40 procent van alle Grieken op het platteland leven met het risico op armoede. De werklooshe­id steeg er van 7 procent in 2008 tot 25 procent in 2013.

Het gemiddeld inkomen per hoofd van de bevolking in de rurale gebieden is met 25,3 procent gedaald in de periode 2008-2013. De voedselonz­ekerheid in heel het land verdubbeld­e ondertusse­n van 7 procent in 2008 tot 14 procent in 2016. 40 procent van alle Griekse kinderen lijden onder materiële en sociale armoede (toegang tot wonen, scholing en gezondheid­szorg).

Harry Konstantin­idis, hoogleraar aan de University of Massachuse­tts en co-auteur van het rapport, verklaarde op de persvoorst­elling van het rapport dat de reeds kwetsbare Griekse voedingsse­ctor door de opgelegde besparings­programma’s nog meer onder druk kwam.

“Wij benadrukke­n dat het recht op voedsel als mensenrech­t ernstig werd ondermijnd door de crisis, nu het aandeel van de Griekse bevolking dat in voedselonz­ekerheid leeft gestegen is van 7,6 procent in 2009 naar 13,2 procent in 2017”, verklaart Konstantin­idis. (DeWereldMo­rgen/Foto:

Gizmodo)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname