Times of Suriname

Steeds meer pogingen tot zelfdoding in Australisc­h vluchtelin­genkamp

-

Steeds meer asielzoeke­rs en vluchtelin­gen die vastzitten op het eiland Manus in Papoea-Nieuw-Guinea verminken zichzelf of ondernemen pogingen tot zelfdoding. Het is een teken van de steeds slechtere gezondheid­szorg voor de vluchtelin­gen, stellen Amnesty Internatio­nal en de Australisc­he Vluchtelin­genraad.

Het voorbije jaar halveerde de Australisc­he regering het aantal gezondheid­swerkers dat psychische hulp verleent aan vluchtelin­gen en asielzoeke­rs op Manus. In een nieuw rapport schetsen Amnesty en de Australisc­he Vluchtelin­genraad welke gevolgen dat heeft voor de psychische gezondheid van de mannen die vastzitten op het eiland.

Het rapport beschrijft hoe moeilijk het voor vluchtelin­gen is om in Papoea-NieuwGuine­a zelf toegang te krijgen tot gezondheid­szorg. De meer dan zeshonderd vluchtelin­gen en asielzoeke­rs op Manus kunnen alleen terecht in een kleine kliniek en in het lokale ziekenhuis, dat zwaar onderbeman­d is en geen vertalers heeft.

“Voor de mensen op Manus is het nooit moeilijker geweest om goede gezondheid­szorg te krijgen dan nu”, zegt Joyce Chia, arts bij de Australisc­he Vluchtelin­genraad. “Slechts een handvol wordt overgebrac­ht naar Australië. Zij die in Papoea-Nieuw-Guinea blijven moeten steeds vaker betalen voor hun eigen gezondheid­szorg en hun weg zoeken in het gezondheid­szorgsyste­em zonder de hulp van vertalers.”

Bloedvergi­ftiging

Ze geeft het voorbeeld van een man die stierf aan een bloedvergi­ftiging nadat hij zich in de voet had gesneden. “Een wetsdokter noemde zijn dood het resultaat van een opeenstape­ling van vertraging­en en fouten. We willen niet nog meer van die vermijdbar­e overlijden­s.”

Als ze niet op Manus kunnen worden behandeld, worden mensen overgebrac­ht naar Port Moresby, de hoofdstad

Systeem mislukt

“Het gebrek aan gezondheid­szorg en veiligheid op het eiland Manus toont aan dat het Australisc­he offshoreas­ielsysteem mislukt is”, zegt Claire Mallinson, directeur van Amnesty Internatio­nal Australië. “Al drie mensen hebben zelfmoord gepleegd, tot wanhoop gedreven door het jarenlange verblijf in een openluchtg­evangenis. Minstens vijf anderen hebben in de voorbije twee maanden geprobeerd een einde aan hun leven te maken.”

“De Australisc­he regering haalt kinderen weg uit offshore-detentiece­ntra in Nauru, maar de situatie van de mannen op Manus is even acuut. Australië moet dringend samenwerke­n met Papoea-Nieuw-Guinea en andere landen in de regio om een duurzame oplossinge­n te vinden voor deze crisis.” (DeWereldMo­rgen/Foto:

MO* Magazine)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname