Times of Suriname

Saramacca geniet van viering 25 november

-

GRONINGEN – President Desi Bouterse heeft gisteren tijdens de Srefidensi­viering in Saramacca de Ashanti-koning Otumfuo Osei Tutu II een staatsonde­rscheiding toegekend. De koning kreeg de onderschei­ding “Drager van het grootlint in de Ere Orde van de Gele Ster”. In zijn toespraak gaf de koning aan dat Suriname en Ghana, het land waar het Ashanti-rijk deel van is, dichter naar elkaar toe moeten groeien.

“Ik heb enkele monumenten in Suriname bezocht die het teken zijn van hoe de mensen hebben gevochten voor vrijheid en ontwikkeli­ng na de slavernij. Wij erkennen dit, maar tegelijker­tijd zijn er nog vele uitdaginge­n in de wereld waar wij hand in hand zouden moeten staan om die het hoofd te bieden. Armoede en onnozelhei­d zijn de grootste problemen die er in de wereld heersen op dit moment en de grootste uitdaginge­n in de toekomst zullen educatie en gezondheid zijn voor eenieder in de wereld. In dit kader ziet hij Suriname als een voorbeeldl­and, waarin mensen van verschille­nde culturen in harmonie met elkaar leven. Hij bedankte Suriname voor de gastvrijhe­id en nodigde Bouterse uit om volgend jaar een bezoek te brengen aan Ghana. De president werd door de staf van de koning ook in een speciaal Ashanti-gewaad gekleed.

Saramacca was dit jaar het centrum van activiteit­en in verband met 43 jaar Staatkundi­ge Onafhankel­ijkheid. Rondom het districtsc­ommissaria­at waren er sinds vrijdag tot en met gisteren een minilandbo­uwbeurs en braderie in de morgenuren. Deze activiteit­en werden op Onafhankel­ijkheidsda­g aangevuld met optredens van culturele groepen zoals Shirityo Yana met haar samboerali­ederen en -dans, de groep Extreme Tassa, een majorettee­n awassa-groep die het opgekomen publiek vermaakten aan de Waterkant. In de speeltuin, niet ver van het districtsc­ommissaria­at, waren er springkuss­ens speciaal voor de kinderen. De verschille­nde eet- en dranktente­n ontbraken er uiteraard niet. (Zie vervolg en fotocollag­e

op pagina 4)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname