Times of Suriname

IndustriAL­L eist eerlijke deal voor werknemers Alcoa

-

PARAMARIBO – Het parlement maakt zich gereed voor de behandelin­g van de Alcoakwest­ie, en de wet die nodig is om de volgende fase in te gaan voor wat betreft de deal met de bauxietmaa­tschappij. Maar IndustriAL­L en al haar Caribische afdelingen roepen parlementa­riërs op om de deal in heroverweg­ing te nemen. Dit meldt de organisati­e in een persberich­t.

Alcoa zou volgens planning tot 2033 in Suriname blijven, maar zij sloot de raffinader­ij al in 2015. De voorlopige overeenkom­st die bereikt is met Alcoa werd verworpen door werknemers­organisati­es en delen van de samenlevin­g.

Tijdens de vergaderin­g die IndustriAL­L in Paramaribo op 12 en 13 november hield en die werd bijgewoond door minister Soewarto Moestadja van Arbeid, presenteer­de IndustriAL­L de eisen van de bij haar aangeslote­n vakcentral­e C47. De vakcentral­e eist een eerlijke deal voor Suriname en de werknemers. “Alcoa zou het nooit geacceptee­rd hebben, als Suriname had besloten de overeenkom­st vroegtijdi­g te beëindigen. Er moet een vertrekove­reenkomst gesloten worden die rekening houdt met de belangen van het Surinaamse volk”, aldus Laura Carter, de regionale functionar­is van IndustriAL­L.

IndustriAL­L eist ook een beter alternatie­f voor de Brokopondo-overeenkom­st en dat de alternatie­ve overeenkom­st rekening moet houden met de gevolgen voor de werknemers, het milieu en het energievra­agstuk.

IndustriAL­L Global Union sprak ook haar afkeuring uit over de ‘aanvallen’ van Alcoa op haar werknemers in Spanje, Australië en Canada.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname