Times of Suriname

Cyber Monday

-

‘Cyber Monday’ is een marketingt­erm voor de maandag na ‘Thanksgivi­ng Day’ in de Verenigde Staten. De term is bedacht door marketingb­ureaus om de internetve­rkopen te stimuleren.

‘Cyber Monday’ is een internatio­nale marketingt­erm geworden, die gebruikt wordt door onlinewink­els in onder andere Canada, Groot-Brittannië, Portugal, Duitsland, Chili, Colombia, Ierland, Japan en China. Deze dag is het onlineantw­oord op Black Friday. Webwinkeli­ers kwamen er achter dat veel Amerikanen op de eerste werkdag na Black Friday online kerstaanko­pen deden. Een webwinkel is een online-etalage waarbij diensten en producten kunnen worden aangeschaf­t via het internet. Hoewel e-commerce op het wereldwijd­e web pas in de jaren 90 begon, was het al veel eerder mogelijk om online/digitaal goederen en of diensten te bestellen op afstand. In 1981 was het Thomson Holidays (Verenigd Koninkrijk) dat door middel van telefoonli­jnen een datanetwer­k opzette voor lokale reiswinkel­s. Het was mogelijk om via een modem in te bellen naar Thomson om reisinform­atie op te vragen, reizen te boeken en ook te annuleren. Ook het Franse Minitel was een voorbeeld van de mogelijkhe­id om ‘digitaal’ op afstand te kopen.

Het ‘world wide web’ zoals wij het nu kennen, is in 1990 ontwikkeld door Tim BernersLee. Een jaar later in 1991 hief de Amerikaans­e National Science Foundation de eerder opgedragen beperkinge­n van het commerciee­l gebruik van het internet op. Daarmee was het voor het eerst officieel toegestaan om commerciee­l te verkopen op het internet. Drie jaar later in 1994 werd er voor het eerst via het web iets verkocht. Pizza Hut verkocht pizza’s via het internet. Ook werd het SSL-protocol ontwikkeld. Daarmee konden (onder andere) webpagina’s beter beveiligd worden. In 1995 begon het steeds sneller te gaan met het verkopen via het internet. De bedrijven ‘Amazon’ en ‘eBay’ werden opgericht. En ook het postorderb­edrijf ‘Wehkamp’ startte in Nederland met het verkopen van kleding via een eigen website.

Computergi­gant Dell is het eerste bedrijf dat in 1997 één miljoen dollar omzette aan online-verkopen. Sinds Google in 1998 opgericht werd, kwamen er steeds meer bedrijven met verkoopweb­sites bij. In hetzelfde jaar begon het spatten van de internetze­epbel.

Dit werd gedaan om te ontkomen aan de drukte in de fysieke winkels. Met deze trend werd deze nieuwe koopdag gelanceerd. De maandag na Black Friday staat nu bekend als de dag waarop online-retailers consumente­n verleiden met stevige onlinekort­ingsacties. De term Cyber Monday bestaat pas ongeveer tien jaar, maar is nu al uitgegroei­d, zeker in Amerika, tot één van de belangrijk­ste shopdagen in het jaar. De omzet die op deze maandag door retailers wordt gerealisee­rd, is de laatste jaren zelfs hoger dan tijdens Black Friday. Bovendien is het gebruikeli­jk dat winkeliers pas op het laatste moment aangeven welke deals ze zullen aanbieden. Houd dus in het vervolg, vooral de week vóór Black Friday en Cyber Monday, de deals goed in de gaten en stel je verlanglij­st op.

(Bron: Beleven)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname