Times of Suriname

Hoge opkomst voor omarming MC Zuiderzee-ziekenhuis Lelystad

-

LELYSTAD - Op de poging om het MC Zuiderzeez­iekenhuis in Lelystad te omarmen zijn veel mensen afgekomen. Volgens Sjaak Kruis, fractievoo­rzitter van GroenLinks en een van de woordvoerd­ers van de actie, gaat het om duizenden deelnemers.

“Er zijn heel veel mensen gekomen. Het hele plein staat volledig vol”, aldus Kruis. De sfeer is volgens hem goed en strijdbaar. De aanwezigen willen dat sterker wordt ingezet op het behouden van een volwaardig ziekenhuis, aldus het raadslid. “We laten via deze maatschapp­elijke druk merken hoe belangrijk dat is. Dit gebied telt 140.000 mensen. Het is gek dat daar straks geen volwaardig ziekenhuis meer voor is.” Het omarmen van het ziekenhuis gebeurt ook echt, aldus Kruis. “Het idee was een cirkel te maken, maar die wordt een aantal rijen dik. Mensen gaan hand in hand, arm in arm, schouder aan schouder om het ziekenhuis heen staan’’, aldus het raadslid op het moment dat de omarming daadwerkel­ijk werd ingezet. Onder anderen burgemeest­er Ina Adema van Lelystad hield een toespraak. Ook de commissari­s van de Koning, de burgemeest­er van Dronten en de locoburgem­eester van Noordoostp­older zijn naar de manifestat­ie gekomen. “Dat toont duidelijk aan dat er een collectief belang is”, aldus Kruis.

Ook de Lelystadse wethouder Elly van Wageningen is erbij. “Zo veel mensen die het ziekenhuis van Lelystad omarmen. Mooi!”, schrijft ze op Twitter. Sommige aanwezigen hebben spandoeken meegenomen, met daarop teksten als ‘Red onze ziekenhuiz­en’. Afgelopen week bereikten de curatoren en ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk een akkoord over de doorstart van de IJsselmeer­ziekenhuiz­en, waarvan de hoofdlocat­ie in Lelystad staat. Kort daarvoor meldde minister Bruno Bruins van Medische Zorg dat als de doorstart van het failliete ziekenhuis in Lelystad slaagt, inwoners er nog terecht kunnen voor 70 tot 80 procent van de ziekenhuis­bezoeken. Maar volwaardig­e afdelingen spoedeisen­de hulp en acute verloskund­e zijn er voorlopig niet haalbaar. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname