Times of Suriname

ProRail zet beelden van bijna-ongelukken online

-

AMSTERDAM - ProRail gaat waarschuwe­n voor de risico’s van onbewaakte spoorwegov­ergangen door filmpjes van bijnaongel­ukken online te zetten. Op die manier hoopt de spoorwegbe­heerder mensen te doordringe­n van de gevaren van de overwegen. Dit jaar waren er al ruim 3.600 incidenten bij overwegen, waarvan 100 bij onbewaakte. Op het eerste filmpje, dat zaterdag online verscheen, is te zien hoe een jongen in Geleen twee maanden geleden ternauwern­ood aan de dood ontsnapt. Hij steekt het spoor over nadat een goederentr­ein is gepasseerd, maar ziet daarbij een passagiers­trein uit de tegengeste­lde richting over het hoofd. Met zijn voet aan de grond weet hij net op tijd aan de overkant te komen. “De jongen in dit filmpje heeft veel geluk gehad”, zegt Jaap Eikelboom van ProRail. “Je ziet duidelijk dat hij dit niet expres deed, maar gewoon niet goed oplette. Dat gebeurt vaak: mensen onderschat­ten het. Ze denken dat ze kunnen oversteken als er één trein is geweest, terwijl dat niet altijd zo is. En treinen hebben een lange remweg, het zijn geen auto’s die zomaar stilstaan.” Volgens ProRail is het belangrijk dat net-niet-aanrijding­en zoals deze voor een groot publiek zichtbaar zijn. “Om onbewaakte overgangen te kunnen sluiten hebben we de hulp van gemeenten en inwoners nodig”, zegt Eikelboom. “Mensen protestere­n vaak omdat ze niet willen omlopen. Ze zeggen dan: er gebeurt hier nooit wat.“

Het online zetten van beelden van bijna-ongelukken gaat ver. Volgens Jeroen van den Hoven, hoogleraar ethiek en techniek aan de TU Delft, kán de methode geoorloofd zijn, omdat er zoveel op het spel staat, maar slechts als aan een aantal cruciale voorwaarde­n is voldaan. “Je wilt niet dat een marketingt­eam van ProRail dit op een maandagoch­tend bedenkt.” Belangrijk is dat ProRail nauwkeurig monitoort hoe de filmpjes op sociale media worden ontvangen, zegt Van den Hoven. “Je moet ook in de gaten houden of het niet contraprod­uctief werkt. Sommige voorlichti­ngscampagn­es zijn goed bedoeld, maar hebben onbedoelde gevolgen. Jongeren moeten het niet cool gaan vinden om stoer te doen op het spoor.” (Volkskrant)

het

SCCN TV 17.2

08:00 12:00 13:35 14:30 16:15

17:00

18:55 20:45 Discovery

Movie: Thunderstr­uck Movie: Tom and Jerry: Robin Hood and

His Merry Mouse Movie: Zootopia Drama serie:

One Tree Hill

Movie: Jingle All the Way 2

The X- Factor

Drama serie:

ATV

07:00 CNN Nieuws

07:35 Roep van de Bruidegom

Fitness: Hard Body Level 1

09:00 CNN Nieuws

09:35 Sranan Tori:

Wasserette - Pese Pese 10:00 Tv.Film: Gifted

12:00 CNN Nieuws

08:10

(KN.12.1)

Een mooie dame heeft haar armband laten repareren en komt het nu ophalen. Ze vraagt hoeveel het kost. “Een kusje”, zegt de man. “Oké, mijn opa komt zo afrekenen!”

(Bron:Verveel)

 ??  ?? Een afgesloten (onbewaakte) Gelderse Lunteren.(Foto: ANP)spoorwegov­ergangin
Een afgesloten (onbewaakte) Gelderse Lunteren.(Foto: ANP)spoorwegov­ergangin

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname