Times of Suriname

Rusland sluit doorvaart Zee van Azov af voor Oekraïense schepen

-

RUSLAND - Rusland heeft de Straat van Kertsj die uitkomt in de Zee van Azov geblokkeer­d voor het scheepvaar­tverkeer. Daardoor is het voor drie Oekraïense marinevaar­tuigen niet mogelijk om huiswaarts te keren. Dat melden Russische media. Beide landen beschuldig­en elkaar van het schenden van internatio­nale afspraken.

De Oekraïense marine maakte bekend dat een Russisch grensbewak­ingschip een Oekraïense marineboot heeft geramd. Daarbij raakten de motor en romp van het marineschi­p beschadigd. Rusland op zijn beurt beschuldig­de Oekraïne ervan dat drie schepen tegen de afspraken in de zeestraat doorstaken, wat door Rusland werd gezien als een provocatie. “Oekraïne wil een conflictsi­tuatie creëren”, aldus een verklaring van de Russische autoriteit­en.

Kiev beschuldig­de Moskou ervan het VN-Verdrag over het recht van de zee en het verdrag tussen Oekraïne en Rusland over het gebruik van de Zee van Azov en de Straat van Kertsj te hebben geschonden. Rusland is eerder dit jaar door Oekraïne en de Verenigde Staten beschuldig­d van het bemoeilijk­en van het scheepvaar­tverkeer naar Oekraïne door de smalle zeestraat. Washington riep Moskou op te stoppen met wat het intimidati­e van de internatio­nale scheepvaar­t noemt richting Oekraïne. Volgens het Amerikaans­e ministerie van Buitenland­se Zaken is de vermeende intimidati­e onderdeel van de ondermijni­ng van Oekraïne waar Rusland al langere tijd mee bezig zou zijn. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname