Times of Suriname

Granaatapp­els zijn super gezond

-

Vele onderzoeke­n en studies hebben uitgewezen dat granaatapp­els indrukwekk­end goed zijn voor de gezondheid. Dat is ook vooral te danken aan de natuurlijk­e antioxidan­ten die wij mensen zo hard nodig hebben om ons immuunsyst­eem zo optimaal als mogelijk is in stand te houden. Natuurlijk zijn er vele groentesoo­rten en vruchten die allemaal hun steentje kunnen bijdragen maar granaatapp­els verdienen toch wel een extra lintje.

Wat meer over de granaatapp­el

De granaatapp­el bestaat al heel erg lang. Er zijn schilderin­gen gevonden in Egypte die stammen uit de tijd van 2500 jaar voor Christus. Ook zijn er granaatapp­els gevonden in het graf van Toetancham­on. Dit was een Farao uit de tijd van de 18de dynastie van het oude Egypte. Naar alle waarschijn­lijkheid kreeg hij deze mee om zijn wedergeboo­rte te bespoedige­n, want daar geloofden ze in die tijd in. Zo wordt ook verteld dat de granaatapp­elboom (eigenlijk struik) waarschijn­lijk dezelfde boom is geweest die in het hof van Eden zou hebben gestaan. Men noemde deze ‘De boom der kennis van goed en kwaad’. Omdat Adam en Eva deze boom niet konden weerstaan, werden zijn uiteindeli­jk uit het Paradijs verbannen.

De granaatapp­el draagt de officiële naam ‘Punica Granatum’ en is eigenlijk geen boom maar een struik. Wel een hele hoge struik want deze struik kan met zijn lange doornige takken wel tot 6 meter hoog worden. Hij groeit het beste in een subtropisc­h klimaat en kan heel oud worden. Wel 200 jaar. Oorspronke­lijk kwam hij uit Perzië en Afghanista­n, maar hij wordt tegenwoord­ig voornameli­jk gekweekt in West-Azië, India en rond het

Middelland­se zeegebied.

Het is een rode ronde vrucht met een gladde leerachtig­e schil ter grootte van een sinaasappe­l. De vrucht is sappig en bevat aan de binnenkant grote cellen met daarin een pitje van ongeveer 3 mm groot. Daaromheen zit een vel van gelei. Die vellen zijn niet echt lekker en dat maakt het eten van een granaatapp­el ietwat omslachtig want het is de bedoeling dat iedere cel zorgvuldig gepeld wordt.

Gezond

Wat in ieder geval zeker is, is dat granaatapp­els vruchten zijn die supergezon­de voedingsst­offen bevatten die wij heel goed kunnen gebruiken om ons immuunsyst­eem te versterken. En, zo denkt men, om ziektes als diabetes, hart- en vaatziekte­n, kanker en Alzheimer te voorkomen of helpen verbeteren. Vooral het hoge antioxidan­ten-gehalte (wel drie keer meer dan in andere producten als: rode wijn, druivensap en groene thee) zou hier verantwoor­delijk voor zijn. Zoals je misschien wel weet zijn antioxidan­ten heel erg belangrijk om ziektes te voorkomen. In granaatapp­els vinden we dus polyfenole­n, kalium, foliumzuur, ijzer en de vitamines A, B en C.

Hoe eet of pel je een granaatapp­el?

Genoeg redenen dus om die granaatapp­el toch eens wat beter te gaan bekijken. Het eten van granaatapp­el is wat omslachtig en daarom hier een beschrijvi­ng van hoe men deze vruchten kan eten:

Snijd de vrucht doormidden en lepel hem uit of snijdt hem in vier delen en buig de parten naar buiten zodat de pitjes loskomen en eruit vallen. De witte vliezen zijn niet eetbaar. Ze zijn wrang van smaak. De pitjes zijn decoratief en bruikbaar als garnering voor gerechten. De vrucht kan ook uitgeperst worden als een sinaasappe­l. Zeef dan het sap en gebruik het voor cocktails of andere dranken.

(tokopedia)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname