Times of Suriname

Hoe gezond is de kiwi?

-

De kiwi, of van originele Chinese kruisbes, vinden we lekker en we weten dat de kiwi gezond is. We variëren niet echt veel met de kiwi, want de meeste mensen eten het zo nu en dan alleen als een stukje fruit, en dat is zonde. Wetende dat de kiwi gezond is, zou deze toch nog veel meer in het gezonde voedingspa­troon terug moeten komen. Dus geldt de vraag nog steeds, weten we wel hoe gezond de kiwi eigenlijk is?

Oorsprong

De kiwi (Actinidia Chinensis), komt van origine uit China en werd daar al eeuwen gegeten. Het duurde tot begin 20ste eeuw voordat de zaden van deze Chinese kruisbes naar Nieuw Zeeland werden gehaald. Hier kwamen de eerste rassen uit tevoorschi­jn waarmee de telers zijn doorgegaan. De naam Kiwi kreeg hij pas veel later, toen bleek dat het voor Nieuw Zeeland een belangrijk exportprod­uct werd en Chinese kruisbes marketingt­echnisch niet echt duidelijk zou werken.

Hoewel tijdens de warme maanden het nog zo’n 75 procent Nieuw Zeelands product is, zijn Amerika, maar ook Chili en de Europese landen Frankrijk en Italië druk in de weer met het telen van kiwi’s. Dit maakt dat we zonder enig probleem door het jaar heen verse kiwi’s kunnen eten.

De gezonde kiwi!

De kiwi is uitermate gezond, want met één kiwi heb je al 1,5 keer de dagelijkse behoefte voor vitamine C binnen. Verder bevat de kiwi veel kalium en pectine. Maar ook vitamine A en E, fosfor, mangaan, magnesium en foliumzuur.

De kiwi bevat geen vet en een beperkte mate aan goede koolhydrat­en (suikers) en eiwitten. Eigenlijk is er geen fruitsoort die zoveel goede voedingsst­offen in zich heeft en dat maakt dat dagelijks één kiwi een perfect onderdeel van een gezond voedingspa­troon is.

De geel of groene kiwi?

De gele kiwi is er pas sinds 2000 (althans in Europa), maar is snel populair geworden. Het is een product dat voortgekom­en is uit het door blijven verbeteren van de kiwi (door de telers). Er zijn steeds meer mensen die de gele prefereren boven de groene. Beide zijn overigens net zo gezond, dus daar hoe je het niet voor te laten.

Hoe toe te passen?

Wat veel mensen niet doen is de schil eten, maar als je deze goed borstelt is het een uitermate gezond product om mee op te eten. De schil bevat enorm veel vezels en met het goed borstelen, haal je de ‘haartjes’ weg en is de schil prima te eten. Snij de kiwi in plakjes met de schil er nog om of eet hem zo uit het handje. Prima te eten en uitermate gezond!

Verder eten we de kiwi meestal alleen als een stukje fruit. We lepelen de gehalveerd­e kiwi leeg of we snijden de geschilde kiwi in plakjes. Maar de kiwi is ook perfect met andere fruitsoort­en te combineren. Als toetje dus ook heerlijk in een fruitcockt­ail. Een stukje zoet en een stukje zuur gecombinee­rd, geeft een heerlijke bite.

Mix de kiwi niet met yoghurt (of ander melkproduc­t), want voor veel mensen kan het afbreken van de eiwitten een bittere smaak opleveren. Gebruik de kiwi ook eens in een marinade en deze zal het vlees een stuk malser maken of verwerk de kiwi in een frisse maaltijdsa­lade met wat ananas, kip en verschille­nde noten.

De kiwi is uitermate gezond en je weet nu ook hoe en dat de kiwi op meer manieren is toe te passen dan slechts als het bekende stukje fruit. Zoals men zegt ‘an apple a day keeps the doctor away’, geldt dit eigenlijk ook voor de kiwi. Daar moet alleen nog wel een mooi slogan voor bedacht worden.

(mens en gezondheid/Foto: Goed Eten Gezond Leven)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname