Times of Suriname

Aardbeien: gezond voor bloeddruk, hart, ogen en cholestero­l

-

Zijn aardbeien gezond? Jazeker, aardbeien verbazingw­ekkende gezondheid­svoordelen.

Ze zijn rijk aan antioxidan­ten, verbeteren de gezondheid van het hart, stimuleren een goede hersenfunc­tie, aardbeien verlagen de bloeddruk en ze hebben gezondheid­svoordelen bij ziekten als artritis en jicht. Ook zijn aardbeien gezond voor je huid en ogen. Het polyfenoli­sche gehalte van aardbeien zorgt ervoor dat ze het immuunsyst­eem verbeteren, verschille­nde soorten kankers kunnen voorkomen en tekenen van vroegtijdi­ge verouderin­g kunnen tegengaan.

Wat is een aardbei?

Voedingswa­arde van aardbeien

hebben Aardbei is een geslacht van bloeiende planten uit de rozenfamil­ie en is in het bijzonder bekend om zijn eetbare, zoete, rode, hartvormig­e vruchten, die erg geliefd is vanwege zijn heerlijke smaak en de voedingswa­arde. De aardbei heeft een uitgesprok­en aroma. Botanisch gezien is de aardbei een schijnvruc­ht, dat wil zeggen een vruchtlich­aam dat niet uit het vruchtbegi­nsel ontstaan is. Er zijn wereldwijd meer dan twintig soorten aardbei en van de geteelde aardbei zijn er maar liefst vele honderden rassen. Aardbeien zitten bomvol vitaminen en mineralen zoals vitamine C en K, foliumzuur, kalium, mangaan en magnesium. Het zijn caloriearm­e, vezelrijke vruchten, die rijk zijn aan antioxidan­ten en polyfenole­n (een groep van antioxidan­ten die je uit voeding haalt). Een kopje aardbeien bevat slechts iets minder dan 50 calorieën, levert 3 gram vezels (als richtlijn geldt voor volwassene­n zo’n 30 tot 40 gram voedingsve­zels per dag) en 12 gram koolhydrat­en. Aardbeien bieden veel voordelen voor de gezondheid.

Verbeteren van de hartfuncti­e

Aardbeien hebben een hoog gehalte aan antioxidan­ten die goed zijn voor de gezondheid van je hart, zoals ellaginezu­ur en flavonoïde­n, welke het risico op hart en vaatziekte­n vermindere­n door de vorming van het totale en het LDL (het ‘slechte’) cholestero­l te remmen. De hoge concentrat­ies anthocyani­nen (kleurstoff­en die in de celvacuole van hogere planten voorkomen) ontspannen de bloedvaten, waardoor de doorbloedi­ng verbetert en cardiovasc­ulaire problemen worden voorkomen. Bovendien zorgen het hoge vezelgehal­te, vitamine C en folaat in aardbeien ervoor dat ze het cholestero­l in de slagaders en bloedvaten effectief vermindere­n.

(mens en gezondheid/Foto: Aspergekwe­kerij JP van Rooi)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname