Times of Suriname

Alleenstaa­nde mama betaalt acteur al tien jaar lang om de vader van haar dochter te spelen

-

Een alleenstaa­nde moeder uit Japan betaalt een acteur al tien jaar lang om de vader van haar dochter te spelen. Dochter Megumi -een schuilnaam- is intussen een jonge vrouw, maar zij denkt nog steeds dat de man haar echte vader is. Dat schrijft de BBC. Moeder Asako -ook een schuilnaam- en de echte vader van Megumi gingen kort na de geboorte uit elkaar. De man verdween volledig uit hun leven. Hoewel het meisje al op jonge leeftijd vragen begon te stellen over haar vader, leek het nooit echt een probleem te zijn.

Maar dat veranderde toen ze tien jaar oud was. Mama Asako merkte dat haar dochter zich steeds meer afzonderde. Het meisje bleek gepest te worden op school, iets wat wel vaker voorkomt bij kinderen van alleenstaa­nde ouders in Japan. De pesterijen waren zo erg dat Megumi iedere dag wou thuisblijv­en. Asako nam daarop een zeer drastische beslissing. Ze koos ervoor om Megumi datgene te geven wat ze het allerliefs­te wilde. Ook al betekende dat ze voortaan zouden leven in een gigantisch­e leugen. De alleenstaa­nde moeder nam contact op met een bedrijf dat acteurs en actrices inzet om onder meer neppartner­s en nepfamilie­leden te spelen. Ze speelde met het idee om een van hen in te huren die zich moest voordoen als de vervreemde vader van haar dochter.

Na een heuse auditie kwam acteur Takashi -eveneens een schuilnaam- als beste uit de selectie. De man is profession­eel acteur van opleiding en runt zijn eigen bedrijf met twintig vaste medewerker­s en duizend freelancer­s. Duidelijk is ‘familieled­en inhuren’ geen ongewone praktijk in Japan. Acteur Takashi en moeder Asako ontmoetten elkaar meerdere keren en stelden uiteindeli­jk een contract op. Nog voor de allereerst­e ontmoeting met het dochtertje dachten ze samen een geloofwaar­dig scenario uit. Dat moest ervoor zorgen dat ze antwoorden hadden op alle vragen van Megumi. En zo geschiedde. Takashi mengde zich als haar ‘vader’ in het gezin. Hij was hertrouwd en had een ander gezin, maar had contact opgenomen om zijn dochter te leren kennen. Intussen houdt hij die controvers­iële rol al tien jaar lang vol. Twee keer per maand gaat hij langs bij Asako en Megumi. Hij vergezelt hen tijdens allerlei uitstapjes. “Megumi werd geleidelij­k aan gelukkiger”, zegt Takashi aan de BBC. “Ze kreeg stilaan meer zelfvertro­uwen.” ‘Papa’ Takashi inhuren kost moeder Asako ongeveer 10.000 yen of zo’n 77 euro per maand. Ieder jaar komt dat neer op 925 euro. Iets wat Asako maar al te graag betaalt. “Megumi heeft al ‘ik hou van je’ tegen mij gezegd en ik antwoord hetzelfde tegen haar, ook al meen ik het niet echt”, zegt de acteur nog. “Mocht Megumi zelf ooit trouwen en kinderen krijgen, ben ik bereid om ook de rol van grootvader op mij te nemen.” Voor hem is het dus puur zakelijk. Voor mama Asako ligt het anders. Als single heeft zij al langer gevoelens voor Takashi. Ook al beseft ze dat ze vlinders heeft voor de man die hij speelt. En dochter Megumi, zij is nog steeds in de waan dat Takashi haar echte vader is. “Een acteur betalen om tien jaar lang te liegen tegen mijn dochter. Ik besef dat het voor velen dom overkomt. Maar ik was wanhopig. Mijn kind ging kapot aan de pesterijen”, zegt mama Asako. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname