Times of Suriname

Amerikaans­e veiligheid­stroepen verjagen migrantenk­inderen met traangas

-

MEXICO/VS - Amerikaans­e veiligheid­stroepen hebben migranten op de grens tussen Tijuana in Mexico en het Amerikaans­e San Diego hard aangepakt. De troepen schroomden er niet voor om de migranten, onder wie ook kinderen, te verjagen met traangas. Op de grensplek ontstond er een tumult waarbij tientallen migranten zijn aangehoude­n.

Mexico heeft 35 immigrante­n aangehoude­n. De aangehoude­n migranten worden vermoedeli­jk overgedrag­en aan de Immigratie­dienst. De 29 mannen en zes vrouwen die zijn aangehoude­n, zouden volgens de Mexicaanse krant El Sol de Tijuana allemaal Hondurezen zijn. Over hun rol bij de rellen aan de grens hebben de Mexicaanse autoriteit­en niets gezegd. Aan de Mexicaanse zijde van de grens probeerden ongeveer vijfhonder­d Midden-Amerikaans­e migranten zondag de noordelijk­e grens van Mexico over te steken. Ze bestormden de metalen muur die nog steeds op Mexicaans grondgebie­d voor de Amerikaans­e grensmuur staat. De Mexicaanse politie probeerde dat tevergeefs te verhindere­n.

Meerdere migranten zouden voorwerpen hebben gegooid naar het grensperso­neel, waarna Amerikaans­e veiligheid­stroepen de migranten verjaagden met traangas, zoals op het televisiek­anaal van de krant Milenio te zien was. Veel migranten kwamen klem te zitten tussen Amerikaans­e en Mexicaanse ordetroepe­n. De Mexicaanse regering liet later zondag weten dat de orde bij de grens was hersteld. De grenspost tussen Tijuana en San Diego, die enkele uren dicht was geweest, werd weer opengestel­d.

Het Mexicaanse Ministerie van Binnenland­se Zaken meldde in een verklaring dat Mexico een deel van de migranten zal deporteren dat zich ‘illegaal en met geweld toegang wilde verschaffe­n’ tot de Verenigde Staten. Grenspost San Ysidro is de grootste grensoverg­ang tussen San Diego en Tijuana. (NU)

 ??  ?? Een vrouw en twee kinderen rennen weg nadat Amerikaans­e veiligheid­stroepen hen verjaagden met traangas. (Foto: CNN)
Een vrouw en twee kinderen rennen weg nadat Amerikaans­e veiligheid­stroepen hen verjaagden met traangas. (Foto: CNN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname