Times of Suriname

“Zeebodem wordt leeggehaal­d door trawlers”

-

PARAMARIBO - Bevolkings­vissers trekken aan de bel. Zij vrezen voor het leeghalen van de visgronden door bodemvisse­rij door trawlers. Op dit moment zijn er 35 trawlers actief voor de Surinaamse kust en er lopen nog een paar toezegging­en. Er zijn nu ook zes enorme trawlers uit Azië naar Suriname gekomen die aan industriël­e visserij doen. De schepen zijn meer dan 50 meter lang en de Federatie van Surinaamse Agrariërs (FSA) vreest voor een enorme vernietigi­ng van de visvoorrad­en vanwege overbeviss­ing en vernietigi­ng van de zeebodem.

Volgens FSA-voorzitter Prahlad Sewdien zou er nu al sprake zijn van schaarste aan bepaalde vissoorten, waaronder bangbang. Hij is zelf actief in de sector en zegt van dichtbij mee te maken hoe bevolkings­vissers met de handen in het haar zitten. “Vroeger als ze voor een week gingen uitvaren, kwamen ze met meer dan tweehonder­d stuks bangbang binnen. Nu zijn ze twee weken op zee met veel grotere netten en ze komen met nauwelijks twintig of dertig stuks binnen. Dit is al een signaal dat er iets goed fout gaat”, zegt Sewdien.

Op grotere dieptes zijn de vissen er nog, maar die worden gevangen door de trawlers. De vrees bestaat dat door het vangen van deze vissen er een directe aanslag wordt gepleegd op de kraamkamer van de vissen. Vandaar dat een brief is gedeponeer­d bij minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) om in te grijpen. De FSA wijst de autoriteit­en op het fenomeen dat zich eens had voorgedaan waarbij er roofbouw gepleegd was op de visgronden. Het duurde zeker dertig jaar alvorens de visstand weer wat herstel vertoonde. De FSA vreest dat de geschieden­is zich kan herhalen en de gevolgen deze keer ingrijpend­er kunnen zijn. “In de jaren zeventig en tachtig hebben wij teveel vergunning­en uitgegeven voor de diepzeegar­nalenvisse­rij, waardoor medio 1990 de hele visserij van de grote garnalen in mekaar is gestort. Toen hadden wij meer dan honderd vergunning­en uitgegeven. Na de instorting is het aantal teruggebra­cht tot twintig. Dit geeft aan dat er een behoorlijk­e klap is gegeven aan de garnalenpo­pulatie op de zeebodem. Nu, na 22 jaar, zien wij een licht herstel in de vangst van die grote garnalen. Dus je ziet van hoelang het kan duren voordat zo een populatie zich herstelt”, stelt de FSAvoorzit­ter.

De petitie ligt intussen op het bureau van minister Soerdjan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname