Times of Suriname

Minister Schouten dreigt met boetes voor mestovertr­eders

-

DEN HAAG - Melkveehou­ders die dit jaar te veel mest produceren, kunnen rekenen op strafrecht­elijke vervolging. De NVWA gaat vanaf maart 2019 controlere­n of boeren meer fosfaat hebben geproducee­rd dan ze volgens hun fosfaatrec­hten mogen. Dat heeft minister Carola Schouten van Landbouw gisteren in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Als boeren de mestregels – die 1 januari dit jaar zijn ingegaan – overtreden, loopt Nederland het risico de Europees opgelegde fosfaat- en stikstofpl­afonds te overschrij­den. “Dat risico mogen we niet lopen”, schrijft Schouten. Mogelijk moeten alle boeren extra gekort worden op hun fosfaatrec­hten als Nederland de plafonds overschrij­dt, waarschuwt Schouten. Dat zegt zij te willen voorkomen. Schouten meldt verder dat boeren ook ná 2019 nog op de bon geslingerd kunnen worden voor mestovertr­edingen die in 2018 zijn begaan.

Hoe hoog de boetes precies zullen zijn, is niet bekend. Wie de mestregels overtreedt, maakt zich schuldig aan een economisch delict. De NVWA schakelt het Openbaar Ministerie in bij geconstate­erde overtredin­gen. Uiteindeli­jk beslist de rechter welke boete wordt opgelegd.

Sinds begin dit jaar moeten alle melkveehou­ders in Nederland fosfaatrec­hten hebben voor hun koeien. Daarmee wordt bepaald hoeveel mest mag worden geproducee­rd en hoeveel dieren de boeren kunnen houden. Vele honderden melkveehou­ders vrezen failliet te gaan, omdat zij te weinig fosfaatrec­hten hebben gekregen.

Duizenden melkveehou­ders weten nog altijd niet zeker hoeveel fosfaatrec­hten zij precies hebben. Achtduizen­d boeren maakten bezwaar tegen de aan hen toebedeeld­e rechten. Een groot deel van hen heeft daarop nog geen reactie gekregen. Van de bezwaren die wel zijn afgehandel­d, is 46 procent gegrond verklaard. Schouten zegt dat bij overtredin­gen ‘kan worden meegewogen’ dat er nog openstaand­e bezwaren zijn en de toegekende fosfaatrec­hten dus nog niet definitief zijn. Of en op welke manier ze daar rekening mee gaat houden, laat de minister in het midden.

(AD)

 ??  ?? Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwa­liteit. (Foto: Pzc)
Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwa­liteit. (Foto: Pzc)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname