Times of Suriname

Vijftien doden door aanslag op Somalisch religieus centrum

-

SOMALIË - Bij een terroristi­sche aanval in het noorden van Somalië zijn ten minste vijftien mensen om het leven gekomen. Er raakten ook tientallen mensen gewond. De aanval vond plaats in een islamitisc­h soefiheili­gdom in de stad Galkayo.

Een autobom ontplofte voor het religieuze centrum, waarna vier gewapende mannen het gebouw in stormden. Ze openden het vuur op een geestelijk leider en zijn volgelinge­n. De islamitisc­he terreurorg­anisatie al-Shabaab heeft de verantwoor­delijkheid voor de aanslag opgeëist. In een verklaring zegt de terreurgro­ep dat de geestelijk leider van het soefiheili­gdom de profeet Mohammed had beledigd. Volgens al-Shabaab zijn er 26 mensen bij de aanslag om het leven gekomen. De politie houdt het lagere aantal van vijftien aan.

Volgens lokale media zijn de religieuze leider en zijn volgelinge­n mogelijk aangevalle­n omdat ze muziek zouden spelen tijdens religieuze ceremonies. Het soefisme is een mystieke stroming binnen de islam, iets waar alShabaab fel tegen is.

Al-Shabaab heeft als doel om de Somalische regering omver te werpen en van Somalië een fundamenta­listische islamitisc­he staat te maken. De terreurgro­ep is gelieerd aan al-Qaida en pleegt al jaren bloedige aanslagen in het Afrikaanse land.

(NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname