Times of Suriname

“Het is genoeg geweest”

Noodkreet Jemenitisc­he Nobelprijs­winnares:

-

“Het is genoeg geweest.” De indrukwekk­ende noodkreet komt van Tawakkol Karman (39), een mensenrech­tenstrijds­ter uit Jemen die in 2011 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg. Zij ziet hoe de internatio­nale gemeenscha­p toekijkt terwijl haar land wordt vernietigd.

Het grote lijden van de bevolking in Jemen wordt verlengd door buitenstaa­nders, schrijft Karman in haar aangrijpen­de aanklacht. Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten (beide met steun van een internatio­nale coalitie waarin de Verenigde Staten en Groot-Brittannië actief meedoen), maar ook de Houthirebe­llen (gesteund door Iran) voeren een regionale machtsstri­jd, die allang niet meer gaat over de belangen van de Jemenieten. Die zitten met de afgrijseli­jke brokken: de infrastruc­tuur van het land ligt in puin, miljoenen mensen worden bedreigd door honger en de ergste cholera-epidemie sinds mensenheug­enis heerst. 56.000 doden zijn er al gevallen en nog erger dreigt.

“Sinds het begin van de oorlog in 2014 hebben de Saudi’s hun bondgenote­n het mandaat ruim overschred­en”, aldus Karman. “Waarom mag de legitieme regering niet terug naar bevrijde gebieden? Waarom al die slachtinge­n van burgers – op markten, vluchtelin­genkampen, ziekenhuiz­en, bruiloften en begrafenis­sen, scholen en woonwijken? Waarom al die tijd een lucht-, zee- en landblokka­de? Waarom hebben Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, twee van de rijkste landen ter wereld, deze humanitair­e crisis laten voortduren? In plaats van vluchtelin­gen te ontvangen heeft Saudi-Arabië tienduizen­den gastarbeid­ers en zakenmense­n uitgewezen, juist degenen die mensen in Jemen konden onderhoude­n.”

Het zijn de vragen die inmiddels ook vanuit de VN worden gesteld. Na de moord op de Saudische journalist Khashoggi ligt Saudi-Arabië onder een vergrootgl­as en is er nieuwe druk om de oorlog te beëindigen en een politieke oplossing te zoeken met de Houthi-rebellen. Die zouden volgende maand naar Zweden willen komen voor overleg.

Ook deze rebellen neemt Karman mee in haar aanklacht. “Ze moeten stoppen met hun destructie­ve gedrag en geen wapens en andere steun meer krijgen uit Iran. Het is een extreme groep, die vijandig staat tegenover burgerrech­ten en ze hebben talloze misdaden tegen mensenrech­ten op hun geweten.” Te midden van het aanhoudend­e lijden van de bevolking probeert het Rode Kruis te helpen. Dat lukt maar moeilijk zolang de strijd voortduurt.

De laatste bevindinge­n van de medewerker­s ter plaatse zijn verontrust­end. Een groot deel van de ziekenhuiz­en en gezondheid­szorg is niet meer operatione­el door het conflict. De voedselpri­jzen zijn enorm gestegen, waardoor mensen nauwelijks maaltijden kunnen kopen. De burgers koken bladeren, eten een mengsel van bloem en water of delen een brood met een grote groep mensen. De verkoop van olie bijvoorbee­ld ging eerder per fles, nu per lepel.

Nederlands Rode Kruiswoord­voerster Iris van Deinse: “We zien een toename in mensen met ondervoedi­ng die aankloppen bij de ziekenhuiz­en die het Rode Kruis ondersteun­t in Jemen. In Hodeida zijn Rode Kruishulpv­erleners naar een opvangplek geweest waar 36 families (zo’n driehonder­d mensen) al drie maanden in een school schuilen, zonder dat zij matrassen hebben of toegang tot basisvoorz­ieningen. De collega’s noemen de situatie daar schrikbare­nd.”

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname