Times of Suriname

Frankrijks beruchtste crimineel ging na ontsnappin­g shoppen in Parijs

-

FRANKRIJK - Een week na je spectacula­ire ontsnappin­g uit een gevangenis bij Parijs gewoon gaan shoppen in het centrum van de Franse hoofdstad. Zonder vermomming. Terwijl je de meest gezochte crimineel van Frankrijk bent. Redoine Faïd (46) deed het doodleuk, meldt Le Monde. De Franse krant reconstrue­erde de drie maanden tussen de helikopter­ontsnappin­g van Faïd, in juli uit de gevangenis van Réau, en zijn arrestatie in de Parijse voorstad Creil, begin oktober. Hij zat daar een straf uit van 25 jaar voor een mislukte overval, waarbij een politieage­nte om het leven kwam. Frankrijks beruchtste crimineel werd opgepakt nadat hij verkleed als streng islamitisc­he vrouw onder een boerka zijn schuiladre­s was binnengega­an.

Dit deed vermoeden dat Faïd de gehele periode louter vermomd de straat op ging, maar niets is minder waar volgens Le Monde. Op 10 juli rijdt hij met zijn broer Rachid naar de Boulevard Montmartre in het centrum van Parijs. Hij stapt een kledingzaa­k binnen en koopt voor 1000 euro kleding en schoenen: spijkerbro­eken, poloshirts en sneakers. Daarna neemt hij een taxi naar de Boulevard Saint-Denis. Faïd koopt er een krant, loopt op zijn dooie gemak naar een Monoprixfi­liaal, koopt er twee boxershort­s en toiletarti­kelen en neemt daarna een andere taxi. Dit alles blijkt volgens de krant uit videobeeld­en van bewakingsc­amera’s die de Franse politie pas enkele dagen later ontdekte. Van Faïd ontbrak daarna elk spoor. De ‘koning van de Kalasjniko­vs’, de bijnaam die de Franse pers hem gaf vanwege zijn langdurige loopbaan als roofoverva­ller, wist 95 dagen uit handen van de politie te blijven.

Het was voor Faïd al de tweede keer dat hij ontsnapte uit de gevangenis. In april 2013 lukte hem dat in Sequedin bij Lille. Daarbij werden explosieve­n gebruikt en vijf cipiers gegijzeld.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname