Times of Suriname

Wagens en kunstwerk Ronaldinho in beslag genomen

-

VOETBAL - Ooit was hij de best betaalde voetballer ter wereld, nu is Ronaldinho (38) zijn paspoort kwijt en hij lijkt financieel aan de grond te zitten. Omdat de Braziliaan zijn schulden niet kan aflossen, zijn drie luxewagens en een kunstwerk van hem in beslag genomen.

De politie ging bij Ronaldinho aan de haal met twee BMW’s en een Mercedes Benz die zich op zijn eigendom bevonden en nam ook een kunstwerk van de Braziliaan­se schilder Andre Berardo in beslag. Dat laatste stond in een huis van Ronaldinho’s familie in Porto Alegre. Ook televisiet­oestellen, een snooker- en foosball-tafel is hij kwijt. Geld dat moet dienen om een schuld die de liefdadigh­eidsinstel­ling van de ex-voetballer van onder andere PSG, FC Barcelona en AC Milan heeft bij de Braziliaan­se staat, af te lossen. Na een kijkje op Dinho’s bankrekeni­ng kwamen de autoriteit­en immers van een kale reis thuis. Daar stond naar verluidt nog amper 6 euro op. Waarop zijn paspoort werd geconfisqu­eerd.

De oorsprong van Ronaldinho’s financiële miserie ligt bij een juridisch conflict over een bouwgrond. Hij werd in 2015 door een rechtbank veroordeel­d tot een boete van 164 duizend euro omdat hij suikermole­ns had neergepoot op een terrein in Porto Alegre, waarvoor hij ook een bos had gekapt. Probleem: het terrein bleek een beschermd natuurgebi­ed te zijn. Ronaldinho weigerde echter te betalen. Drie jaar later is de boete opgelopen tot ruim 1,7 miljoen euro en betaalde Ronaldinho nog altijd geen cent terug. Meer nog: hij weigerde ook de molens af te breken, een bevel dat de rechtbank hem had opgelegd. Het Braziliaan­se Openbaar Ministerie veroordeel­de zowel Assis Moreira, de broer van Ronaldinho die in het verleden ook optrad als zijn zaakwaarne­mer, en het ‘Ronaldinho Gaucho Institute’, zijn liefdadigh­eidsinstel­ling ten behoeve van kinderen. Daartegen is de ex-voetballer in beroep gegaan. Er is ook een crimineel onderzoek gestart naar Ronaldinho en zijn broer. Volgens Dinho’s advocaat staat er de komende dagen een meeting gepland tussen beide partijen, in de hoop tot een oplossing te komen.

In januari nam Ronaldinho definitief afscheid van zijn actieve voetbalcar­rière, al maakt hij nog geregeld zijn opwachting in exhibitiew­edstrijden.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname