Times of Suriname

Italië staat open voor aanpassen begroting

-

ROME - Italië gaat zijn door Brussel afgekeurde overheidsb­egroting mogelijk toch herzien. Er is gisteren topoverleg tussen premier Giuseppe Conte, vicepremie­rs Luigi Di Maio en Matteo Salvini en minister van Financiën Giovanni Tria. Di Maio heeft al gezegd dat hij best akkoord zou kunnen gaan met een lager begrotings­tekort.

Het is nog niet duidelijk wat voor aanpassing­en in de begrotings­doelstelli­ngen voor volgend jaar de Italianen precies overwegen. Salvini bleef tegenover persbureau AdnKronos nog vaag: ”Het kan 2,2 procent zijn of 2,6 procent’’. Dat laatste percentage is juist hoger dan de door Brussel gewraakte 2,4 procent waar Rome tot nu toe vanuit ging.

Italië had onlangs een begroting ingeleverd die niet voldoet aan de Europese normen voor gezonde overheidsf­inanciën. De regering van het land wilde het begrotings­tekort tot 2,4 procent op laten lopen om enkele verkiezing­sbeloftes uit te kunnen voeren. De Europese Commissie keurde de conceptbeg­roting af, een unieke maatregel. Italië toonde zich vervolgens niet bereid tot aanpassing­en, wat het land op sancties kan komen te staan.

Koers

Na het nieuws op maandagmor­gen waren Italiaanse staatsobli­gaties in trek. De rente op tweejarig staatspapi­er zakte naar het laagste niveau in twee maanden. Een analist was in een eerste reactie nog wel sceptisch. Volgens de vooraansta­ande Italiaanse econoom Lorenzo Codogno zal de overheid waarschijn­lijk niet radicaal van standpunt wijzigen.

De Italiaanse beurs zat stevig in de lift en de koers van de euro ging omhoog. Omstreeks 10.40 uur noteerde de graadmeter in Milaan een plus van 2,9 procent. Ook op de andere beurzen in Europa was het sentiment positief. De euro was 1,1381 dollar waard, tegen 1,1335 dollar op vrijdag. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname