Times of Suriname

Santokhi draait om de hete brij heen Is NDP wel of geen potentiële coalitiepa­rtner?

-

PARAMARIBO - Het zoemt van de geruchten dat de Vooruitstr­evende Hervorming­spartij (VHP), de grootste oppositiep­artij in De Nationale Assemblee (DNA), de deur op een kier zet voor een samenwerki­ng met de Nationale Democratis­che Partij (NDP). Toppers van de coalitiepa­rtij, onder wie zelfs partijvoor­zitter Desi Bouterse, hebben vaker signalen gegeven, open te staan voor onderhande­lingen met de VHP om een regering te vormen, maar daar gaat de VHP-top zeer geheimzinn­ig mee om.

Tijdens een gisteren belegde persconfer­entie vuurden journalist­en vragen op Santokhi af om voor eens en voor altijd duidelijkh­eid te geven of hij in de NDP een potentiële partner ziet om een regering mee te vormen. De VHP-voorzitter moest zijn beste diplomatie­ke kunsten uit de kast halen om het geven van een concreet antwoord te vermijden.

In zijn beantwoord­ing maakte hij wel duidelijk dat de huidige NDP-regering verantwoor­delijk is voor de financieel­economisch­e malaise in het land en daarvoor afgestraft moet worden bij de verkiezing­en van 2020. “Het ligt aan het electoraat om ervoor te zorgen dat de NDP niet meer in een positie komt om regeervera­ntwoordeli­jkheid te dragen.” Hij laat echter in het midden wat de VHP zal doen indien het ongewenste scenario wel uitkomt en er op de VHP een beroep wordt gedaan om een regering te vormen. Volgens journalist­en zou hij de achterban van de VHP tenminste wat uitsluitse­l daarover moeten geven, zodat die weet wat eventueel te verwachten na de verkiezing­en van 2020 om niet verrast te worden. “Geeft u ons de 28 zetels zodat wij geen andere partijen nodig hebben om de problemen van het land op te lossen”, vraagt Santokhi aan het Surinaamse volk. Het ligt volgens hem aan het electoraat dat met zijn stemgedrag zal bepalen welke politieke partijen met elkaar zullen moeten samenwerke­n.

Desondanks sluit hij geen samenwerki­ng uit met personen die een bijdrage kunnen leveren aan de opbouw van het land, ongeacht hun politieke kleur. “Ook al hebben wij 40 zetels.” De VHP-voorzitter suggereert hiermee wel dat het niet uitgeslote­n is dat deskundige­n met een NDP-signatuur niet uitgeslote­n zullen worden indien zijn partij regeermach­t verwerft. Hij blijft echter om de hete brij heen draaien over een samenwerki­ng met de politieke partij van deze deskundige­n. BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname