Times of Suriname

Hongarije lanceert lastercamp­agne tegen Guy Verhofstad­t

-

HONGARIJE - De Hongaarse overheid is de kritiek van Europarlem­entslid Guy Verhofstad­t op haar rechtse beleid grondig beu en lanceert een lastercamp­agne tegen de voormalige Belgische premier. Verhofstad­t is de leider van de liberale ALDEfracti­e in het Europees Parlement. Hij spaarde de laatste maanden de kritiek op Hongarije niet, omdat het land volgens hem de mensenrech­ten met de voeten treedt.

In september stemde Europees Parlement kritisch rapport tegen het een het Hongarije van Orban. Bepaalde ontwikkeli­ngen in het land vormen volgens het rapport een bedreiging voor fundamente­le Europese waarden. De onafhankel­ijkheid van justitie en media en de academisch­e vrijheid staan er onder druk en de rechten van minderheid­sgroepen, migranten en vluchtelin­gen worden er met de voeten getreden.

Na de stemming lanceerde de regering van Orban in eigen land een anti-Europese campagne. Verhofstad­t eiste toen dat de 18 miljoen euro die deze campagne kostte, afgetrokke­n zou worden van de Europese middelen voor Hongarije.

Hij lanceerde ook een affichecam­pagne waarin hij zei dat Orban met Europees geld Europa wil ‘vernietige­n’. En nu is Orban dus zelf een affichecam­pagne tegen de Belgische expremier gestart. Net als Verhofstad­t laat Orban de affiches rondrijden op een reclamewag­en. Op de aanplakbor­den staat onder andere te lezen: “Sinds 2015 kwamen honderden mensen om bij terreuraan­slagen, maar volgens Guy Verhofstad­t hebben we geen migrantenc­risis. Dit is krankzinni­g!”

Op Twitter noemt Verhofstad­t Orban ‘weinig origineel’. “Eerst heb je het beleid van Poetin gekopieerd, daarna heb je geld van de EU afgenomen en nu steel je mijn campagneid­eeën.”

Hongarije voert een harde migratiepo­litiek en liet onder meer hoge hekken en containerk­ampen installere­n om migranten zo veel mogelijk buiten te houden. Het land wil zich ook profileren voor de Europese Parlements­verkiezing­en van volgend jaar. (HLN)

 ??  ?? De Braziliaan­se president Jair Bolsonaro. (Foto: NU)
De Braziliaan­se president Jair Bolsonaro. (Foto: NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname