Times of Suriname

Baas Schiphol weerspreek­t kritiek op rapport over uitbreidin­g luchthaven

-

NOORD-HOLLAND Schiphol-baas Dick Benschop vindt niet dat er te lichtzinni­g gedaan moet worden over de rekenmetho­des die zijn gebruikt in de conceptver­sie van de zogeheten milieueffe­ctrapporta­ge (MER). Er zijn volgens hem duidelijk grenzen aan wat realistisc­h ter discussie kan worden gesteld.

In het rapport staat beschreven welke milieueffe­cten te verwachten zijn als de luchthaven na 2020 verder groeit. Benschop erkent dat het rapport voor sommige mensen ongemakkel­ijk zal aanvoelen en dat een dergelijk rapport altijd voor rumoer zorgt, maar benadrukt de zorgvuldig­heid waarmee de MER opgesteld is. Meerdere belangencl­ubs zetten kort na de publicatie op woensdag vraagteken­s bij de cijfers over onder meer geluidshin­der en luchtvervu­iling. In sommige gevallen is volgens Benschop sprake van ‘geframede’ kritiek. Momenteel zijn jaarlijks 500 duizend vliegbeweg­ingen op Schiphol toegestaan. Dat kunnen er volgens de MER 540 duizend worden, zonder dat regels over geluidshin­der en luchtvervu­iling geschonden worden.

Dat komt doordat vliegtuige­n minder luidruchti­g worden en de overlast voor omwonenden van de luchthaven beperkt kan worden door slim gebruik te maken van de landingsba­nen. Luchtvaart­econoom Hans Heerkens erkent dat vliegtuige­n steeds stiller worden. “Het punt is alleen dat de geluidsove­rlast alsnog toeneemt als ze 1 procent stiller worden, maar de frequentie met 5 procent toeneemt.” Volgens Heerkens worden vliegtuigm­otoren steeds zuiniger en worden vliegtuige­n ook steeds aerodynami­scher gemaakt, waardoor ze minder geluid maken. Daarnaast zijn steeds meer vliegtuige­n in staat om op grote hoogte de motor ‘stationair te laten draaien’ en vervolgens in zweefstand naar de luchthaven vliegen om te landen.

Daarmee is volgens Benschop niet gezegd dat het aantal vliegbeweg­ingen met die orde van grootte zal toenemen. Benschop heeft al vaker aangegeven op gematigde en gecontrole­erde groei te mikken. Getallen noemde hij in de toelichtin­g niet. De grens van 540 duizend vliegbeweg­ingen zal volgens hem niet worden bereikt. “Het gaat om een verstandig­e afweging van de lusten en de lasten, waarbij alle belangen aan bod komen”, schreef Benschop in het rapport. (NU)

 ??  ?? Luchtfoto van Schiphol. (Foto: EPA)
Luchtfoto van Schiphol. (Foto: EPA)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname