Times of Suriname

NPS akkoord met wijziging kiesstelse­l in 2025 ‘Haastige spoed’ geeft opportunis­tisch gevoel

-

PARAMARIBO - Het hoofdbestu­ur van de Nationale Partij Suriname (NPS) heeft op haar reguliere vrijdagse bijeenkoms­t haar standpunt met betrekking tot wijziging van het kiesstelse­l besproken met haar leden. Het standpunt van de NPS is duidelijk: eventuele wijziginge­n zullen pas in 2025 doorgevoer­d moeten worden. De partij merkt haast bij de NDP-regering om het wetsvoorst­el dat politieke blokvormin­g, met ingang van de verkiezing­en van 2020 moet verbieden, gedaan te krijgen.

“Het enige voorstel van de NDP is heel kort en zakelijk: verbieden van pre-electorale samenwerki­ng van politieke partijen in Suriname”, zegt partijvoor­zitter Gregory Rusland. Bij hem ontstaat de indruk dat de regering er alles aan wil doen om de Nationale Democratis­che Partij (NDP) in het zadel te houden bij de komende verkiezing­en. Die indruk kreeg de NPS al tijdens de discussies met raadsadvis­eur Jules Wijdenbosc­h die het wetsontwer­p heeft voorbereid, na consultati­es met de politieke partijen met een vertegenwo­ordiging in het parlement. Vandaar dat de partij zich dan ook terugtrok uit de bespreking­en na het voorstel van de NDP te hebben gehoord, terwijl er door andere politieke partijen tal van voorstelle­n op tafel werden gelegd.

Voor de NPS is de inhoud van de wetswijzig­ing nog niet aan de orde. Dit zal later bekeken worden. Eerst dient volgens Rusland vastgestel­d te worden dat de komende verkiezing­en niet het moment zijn om aan het kiesstelse­l te sleutelen. “Ik denk dat het goed is om hier aan te geven dat wat ons betreft wij natuurlijk begrijpen dat, wanneer je in ontwikkeli­ng bent, je continue evaluatie moet hebben en continue bijstellin­g moet hebben van je wetgeving, omdat de samenlevin­g steeds volwassene­r aan het worden is en waarbij bijstellin­g behoeft. Uiteraard gaan deze onder andere via De Nationale Assemblee”, zegt de NPS-voorzitter.

Lees verder op pagina 2.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname