Times of Suriname

Weer Chinese hektrawler­s uitgevaren

-

PARAMARIBO - Twee van de zes hektrawler­s uit China die waren binnengeva­ren, zijn volgens Mark Lal weer ‘vertrokken’. Nu bevinden zich volgens de secretaris van het Visserscol­lectief weer zes trawlers voor onze kust.

Hij benadrukt dat zover hij weet de trawlers wel toestemmin­g hebben om binnen te varen, maar geen vergunning hebben om te vissen. Hij vertelt verder dat de toestemmin­g noodzakeli­jk is, omdat de boten dan kunnen binnenvare­n om gekeurd te worden op het voldoen aan de vergunning­svoorwaard­en. Volgens de secretaris zijn twee van de hektrawler­s vrijdag door de afdeling Visserij van het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij geïnspecte­erd, maar hij heeft van de minister nog niet vernomen of de boten voldoen aan de vergunning­svoorwaard­en. Hij geeft aan dat naar zijn mening de boten niet voldoen aan de vergunning­svoorwaard­en, omdat het om grote boten gaat van zeker 50 meter met een motorvermo­gen van 2000 pk. In de vergunning­svoorwaard­en is echter aangegeven dat het motorvermo­gen maximaal 500pk mag zijn.

De vissers zijn het er niet mee eens dat Chinese trawlers worden ingezet om te vissen, omdat die niet voldoen aan de vergunning­svoorwaard­en. Verder gaven ze aan dat de trawlers schade kunnen aanrichten aan de vispopulat­ie en visgronden. Eerder hebben zij een petitie ingediend bij minister Lekram Soerdjan van LVV, die beloofd had op korte termijn met een oplossing te komen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname